Actualizado 05/01/2015 08:55

Gats sota control a Tarragona

Agencia Catalana de Noticias
ACN

L'Associació GAIA i l'Ajuntament aposten per gestionar èticament les colònies de gats de carrer de la ciutat

Tarragona (ACN).-

Gràcies a un projecte pilot impulsat des de l'Associació Grup Acollides i Adopcions (GAIA) Tarragona i l'Ajuntament de la ciutat, l'entitat s'encarregarà de la gestió de les colònies de gats que viuen al Fòrum i al barri de la Part Alta. L'acord estableix que GAIA controlarà els gats de carrer a través de la seva identificació, esterilització i alimentació, mentre que el consistori aportarà una part del finançament i recolzament tècnic. La presidenta de GAIA, Meritxell Salomó, ha explicat que aquest últim any ja han esterilitzat una seixantena d'animals, i que aquest fet contribueix a millorar la salut dels gats i la seva convivència a les colònies, a més d'evitar-ne una proliferació incontrolada.Localitzar les colònies de gats, fer captures, portar els animals al veterinari per esterilitzar-los i retornar-los al carrer. Aquesta és, principalment, la feina que farà GAIA al Fòrum i al barri de la Part Alta de Tarragona, però l'associació -integrada exclusivament per voluntaris- ja fa temps que, dins del projecte 'Gats urbans', treballa per aconseguir que les colònies de gats lliures estiguin ben gestionades a la ciutat. Tot plegat seguint la línia de ciutats com Roma, on els gats formen part del patrimoni cultural protegit.

Cal tenir en compte que la tasca de vegades es complica, tal com ha detallat Salomó, i és que "els individus que estan malalts no es poden retornar", per tant, voluntaris de l'entitat se'ls queden fins que es curen. O per exemple, als cadells o gats casolans "que no s'adapten a la vida al carrer", ha exposat la presidenta, se'ls busca una llar definitiva a través de l'adopció. Una altra de les dificultats amb què es troben és que hi ha gats que "s'amaguen al patrimoni de la ciutat" i "necessitem accedir-hi" per poder treballar, ha reclamat.

Meritxell Salomó ha apuntat que només a la Part Alta hi podria haver més de 25 colònies de gats, cadascuna de les quals amb una vintena d'animals de mitjana. També ha volgut deixar clar que "la vida al carrer és molt dura pels gats", malgrat moltes persones pensen que no és així. "Necessiten trobar menjar, passen fred, es posen malalts, neixen moltes cadellades, la immensa majoria de cadells moren, es passen malalties els uns als altres...", ha manifestat. "Viuen malament", ha sentenciat, i "el fet d'esterilitzar-los millora la seva qualitat de vida, deixen de barallar-se, hi ha menys transmissió de malalties...", ha assegurat.

Carnet d'alimentador

Una altra de les tasques de l'entitat és localitzar les persones que donen menjar a aquests gats i "explicar-los com ho han de fer per fer-ho bé", ha incidit Salomó. Cal recordar que les ordenances municipals prohibeixen alimentar els animals a l'espai públic. Així, només aquells que GAIA consideri que es poden unir al projecte, podran alimentar els gats -amb pinso sec, per evitar la brutícia-, gràcies a un carnet que els identificarà com a alimentadors.

Finalment, la presidenta ha comentat que, fora del pla pilot, treballen en altres colònies de la ciutat que ja estan ben gestionades. A les persones que se'n cuiden "els hem donat carnets d'alimentador i els estem ajudant a començar a esterilitzar", ha celebrat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés