Actualizado 24/01/2015 04:36

Garzón creu que és "necessari i urgent" poder aclarir "si hi va haver error judicial" en el cas 4-F

Agencia Catalana de Noticias
ACN

L'exjutge apunta que cal "indagar si efectivament els fets nous" que aporta 'Ciutat Morta' "fan canviar la hipòtesi que es va considerar"

Cornellà de Llobregat (ACN).-

L'exjutge Baltasar Garzón afirma que després de l'emissió de 'Ciutat Morta' es podria reobrir el cas 4-F i ha assenyalat que és "necessari i urgent" per "veure si hi va haver error judicial o si per al contrari no va ser així". "Quan fets nous apareixen, com s'infereix en el documental, i hi podria haver proves que no es van tenir en compte, s'imposa un judici urgent i mesurat sobre la possible revisió", ha destacat. Garzón ha dit que cal "indagar si efectivament aquests fets nous fan canviar la hipòtesi" i ha afegit que aquell 4 de febrer va tenir conseqüències "molt greus" per referir-se directament a la lesió de l'agent de la Guàrdia Urbana de Barcelona i a la mort de Patricia Heras.En la seva visita a Catalunya per participar aquest divendres en el Cornellà Creació Fòrum, Garzón ha defensat que quan hi ha "elements nous" d'un cas s'obre la porta a una "possible revisió", amb referència al documental 'Ciutat Morta', que es va emetre dissabte a la nit pel Canal 33 i que està tenint un gran impacte social i polític. Garzón ha assenyalat que els fets que van ocórrer el 4 de febrer del 2006 van tenir conseqüències molt greus; "l'estat del policia" i, també, ha dit, "la pèrdua de la vida d'una de les acusades i condemnades".

Preguntat per la sortida a presó de l'extresorer del PP Luis Bárcenas, aquest dijous a la nit, l'exjutge de l'Audiència Nacional s'ha mostrat "sorprès", "sobretot amb una petició del Fiscal i de l'Advocacia de l'Estat tan forta", ja que demanen 42 i 60 anys, respectivament. Garzón ha alertat que si l'extresorer popular té més "elements probatoris", la seva sortida de Soto del Real pot suposar un "entorpiment" del procés.

"Sorprèn els ciutadans i potser el que s'imposa és una explicació que ha de venir del Poder Judicial", ha subratllat Garzón, que ha criticat: "Sempre hem tingut aquest dèficit; el jutge parla a través de les seves resolucions, però moltes vegades no arriben als ciutadans o no s'entenen sinó és a través dels mitjans de comunicació i cadascun dóna un perfil diferent". L'exjutge ha apuntat que Bárcenas "tampoc ha contribuït gaire" que s'entengui la seva posada en llibertat amb una actitud que ha titllat de cert "cinisme". "Es deu un respecte als ciutadans", ha reblat.

Sobre la reforma del Codi Penal: "No es pot legislar a cop d'esdeveniment"

Sobre la reforma del Codi Penal, ha lamentat que "no es pot legislar a cop d'esdeveniment, sigui de corrupció, terrorisme o de qualsevol altra naturalesa" ni, tampoc, "a cop de majora parlamentària". Per això s'ha mostrat "preocupat" per la manera com el Congrés dels Diputats ha aprovat la reforma ja que hauria d'haver estat "consensuada i debatuda".

Ha sospesat que, tot i que hi havia elements del codi que calia "abordar", altres canvis eren "innecessaris" i ha destacat que, per a ell, la introducció de la cadena perpètua és "inconstitucional". "No té cap sentit restaurar una pena que des de 1928 no és vigent. Crec que el principi de proporcionalitat està ben entès en el Codi Penal. Elevar les penes per elevar-les no contribueix que la delinqüència sigui menor", ha argumentat.

Creu que el govern argentí és el més "perjudicat" en la mort de Nisman

També se li ha demanat per la mort del fiscal argentí Alberto Nisman en estranyes circumstàncies dilluns passat, poques hores abans d'exposar la denúncia contra la presidenta, Cristina Fernández, i altres col·laboradors per presumpte encobriment de l'Iran en un atemptat a l'entitat jueva AMIA. Garzón creu que "el govern argentí i els que surten identificats en el memoràndum del fiscal no tenen res a veure" amb la seva mort ja que, considera, en són "els més perjudicats". L'exjutge espera que hi hagi una "investigació ràpida, independent i imparcial" per "arribar al fons" i ha expressat el seu "dol" per la seva coneixença amb Nisman.

L'exjutge de l'Audiència Nacional ha estat el protagonista del dinar-col·loqui que ha encetat el sisè cicle del Cornellà Creació Fòrum. En la seva ponència, Garzón ha defensat que per acabar amb la impunitat a nivell mundial, la Jurisdicció Universal es presenta com un instrument imprescindible.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés