Actualizado 18/04/2015 09:47

Gallecs: 37 anys després i continua la lluita per conservar el territori

Agencia Catalana de Noticias
ACN

La manifestació d'aquest diumenge pretén superar les xifres de la marxa del 1978

Mollet del Vallès (ACN).-

La Plataforma per la defensa de Gallecs encara la manifestació d'aquest diumenge com l'única solució per "fer entendre que la gent del Vallès vol conservar aquest territori". La protesta partirà dels sis municipis de Gallecs i confluirà a la zona afectada de Can Banús, amenaçada de convertir-se en una central logística. La manifestació té la intenció de superar la marxa de l'any 1978, que va aconseguir aglutinar entre 7.000 i 9.000 persones i que va paralitzar la construcció de la ciutat dormitori de 150.000 habitants. L'ACN ha reunit Marina Duñach, activista de l'any 78, i Pol Ansó, un dels responsables de la protesta d'aquest diumenge. Han passat 37 anys, però el territori continua amenaçat:La Marina Duñach i la resta de membres de la Comissió de defensa de Gallecs no ho tenien clar del tot. "Vindrà gent?", s'anaven preguntant entre ells. De cop i volta, recorda la Marina, els carrers de Mollet van començar a omplir-se de "ciclistes, carros, cavalls, tractors...allò no s'acabava mai; no es pot oblidar".

L'escena se situa el 9 d'abril de l'any 1978. La Comissió va convocar una marxa amb el lema "Salvem el Vallès" per aturar el projecte de construcció d'una ciutat dormitori de 150.000 habitants en les 1.500 hectàrees de Gallecs. Un projecte similar a Ciutat Badia, l'actual Badia del Vallès.

La marxa, superant totes les previsions, va aplegar entre 7.000 i 9.000 persones i la ciutat dormitori va quedar en un calaix "ja sigui per la manifestació o per la crisi de l'època", recorda Pol Ansó, actual portaveu de la Plataforma per la defensa de Gallecs, que va assistir a la protesta del 78 amb només 9 anys.

Ansó i Duñach creuen que aquella lluita va suposar una "victòria parcial" perquè "la Generalitat va anar signant després convenis amb els respectius ajuntaments per desenvolupar polígons". "D'aquelles 1.500 hectàrees, ara n'hi han 750 en el PEIN (Pla d'Espais d'Interès Natural)", indica Ansó. La Marina, però, considera que ara Gallecs no existiria sense aquella pressió i sense la feina que va fer la Comissió. "La gent continua molt sensibilitzada en conservar la zona", explica.

La pressió del 78

Han passat 37 anys i ara la lluita és evitar la construcció d'una central logística als terrenys de Can Banús, al terme de Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Occidental). La Plataforma per la Defensa de Gallecs ha convocat la manifestació d'aquest diumenge per oposar-se a que l'Incasòl vengui aquest espai de 50.000 metres quadrats a l'empresa Transwences per a construir-hi la central. La Plataforma assegura que Incasòl ja ha cobrat una paga i senyal per part de l'empresa. La zona de Can Banús no forma part del PEIN, però l'entitat considera que "tot allò verd i agrícola" també es Gallecs.

Pol Ansó avisa que l'única solució passa per aconseguir "una pressió tan gran com la del 78 i fer entendre que la gent del Baix Vallès no vol això". Ansó, però, va molt més enllà i assegura que Gallecs està "trinxat" pel que fa a projectes aprovats, com ara "el desdoblament de la C-59, la interpolar o el tren entre Sabadell i Granollers". "Ens salva la crisi perquè ara no hi ha diners per a fer les inversions. Tan de bo que mentre no arribin els diners aconseguim regenerar les administracions", desitja.

La manifestació de diumenge

Un total de cinc comitives partiran a les 9 del matí d'aquest diumenge 19 d'abril des de Santa Perpètua de Mogoda, Mollet del Vallès, Parets del Vallès, Lliçà de Vall i Palau Solità i Plegamans (els municipis amb terrenys de Gallecs).

Les respectives marxes es trobaran a l'Església de Gallecs a les 11 del matí. Un cop allà es portaran a terme actuacions de diables, geganters o castellers. Després "una única columna de gent" es desplaçarà fins els terrenys de Can Banús, on es farà un dinar.

La manifestació se celebrarà 37 anys i 10 dies després de la protesta del 78.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés