Actualizado 17/04/2015 14:17

La Fundació Ametller difon hàbits d'alimentació saludables a les escoles per prevenir l'obesitat infantil

Amb el projecte 'Menja sa en família', l'entitat proposa als alumnes que elaborin menús equilibrats i traslladin a casa els coneixements apresos

Vilanova i la Geltrú (ACN).-

La Fundació Ametller ha posat en marxa el projecte educatiu 'Menja sa en família' per tal de difondre hàbits d'alimentació saludables entre els escolars, prevenint així l'obesitat infantil i altres malalties en l'etapa adulta. A través de diversos tallers a l'aula, dietistes i nutricionistes de la Fundació expliquen als infants les característiques de la piràmide alimentària per a què siguin ells mateixos qui entenguin com cal distribuir els aliments, de manera que són els nens i nenes els qui acaben elaborant diverses propostes de menú setmanal. Al mateix temps, el projecte pretén que els escolars traslladin els coneixements a les seves famílies i col·laborin a l'hora de comprar i cuinar els àpats.A través d'una pàgina web d'accés lliure i d'una app, el projecte 'Menja sa en família' s'adreça a tots els nens d'entre 2n i 6è de primària. Diversos professionals de la Fundació Ametller treballen amb els infants per a "fomentar bons hàbits que evitin malalties d'adults", ha explicat a l'ACN Laia Rovira, dietista de l'entitat. En aquest sentit, ha afegit que treballen "amb sessions pràctiques per a què els alumnes intentin entendre el concepte d'alimentar-se bé, fer exercici, beure força aigua...ja que, tot en conjunt, permet evitar obesitat, diabetis i altres malalties relacionades amb l'alimentació".

Segons Rovira, a tots els centres no han detectat casos d'obesitat infantil, "però en podrien haver si continuen amb els hàbits que tenen ara". Per exemple, ha recordat que hi ha alumnes que "potser no tenen mals hàbits però tenen sedentarisme", alhora que també ha explicat que hi ha diversos casos en què els nens "fan molta activitat física però sempre mengen brioxeria per berenar". En aquestes situacions, Rovira ha recordat que és erroni creure que "una cosa compensa l'altra", ja que "en edat adulta, tot això es veu reflectit". Per aquest motiu, ha insistit que l'objectiu del taller és inculcar nous hàbits "per a què ho entenguin i sàpiguen com organitzar el seu dia a dia o la seva setmana".

El projecte 'Menja sa en família' es desenvolupa en tres sessions, en què els alumnes comencen coneixent els detalls de la piràmide alimentària i posteriorment aprenen a distribuir-los entre els diferents àpats. Finalment, els tallers conclouen amb una última sessió on són els nens i nenes els qui han d'esforçar-se en planificar els àpats de tota una setmana de forma correcte. Si el sistema detecta que la dieta és equilibrada, els nens poden extreure la llista de la compra corresponent a la planificació que han fet. Rovira ha destacat que, així, després els nens poden "anar al mercat i a la botiga i comprar aliments de temporada".

Nous coneixements i nous hàbits

Aquest divendres el taller s'ha desenvolupat a l'escola Pompeu Fabra de Vilanova i la Geltrú, amb alumnes de 5è de primària. Diversos nens i nenes han explicat que han què i com han de menjar. Alumnes com en Dídac Garcia i en Guillem Marcé han explicat a l'ACN que ara saben, per exemple, que han de prescindir dels "aliments superflus" perquè "porten molts sucres i és millor no consumir gaire sovint". En Dídac Garcia també ha reconegut que "abans menjava poca verdura a la setmana", i ha afegit que ha après "que s'ha de menjar més diàriament i li diré als pares que facin més verdura, encara que no m'agradi". Una altra companya, la Jana Calafell, també ha destacat que ara són més conscients de la importància de combinar els aliments al llarg de tota una setmana: "hem d'anar variant proteics, làctics, farinacis...", ha dit la Jana. Al mateix temps, alguns han admès que això també els servirà per poder ajudar a fer la compra amb la família.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés