Actualizado 10/07/2015 09:56

Freixenet planta 12.000 ceps a les primeres vinyes de la Cerdanya

Agencia Catalana de Noticias
ACN

Riu de Cerdanya (ACN).-

Les bodegues Freixenet de Sant Sadurní d'Anoia han plantat 12.093 ceps a Riu de Cerdanya, les primeres vinyes de la comarca. Les vinyes són fruit de la col·laboració entre els germans Marginet i la coneguda bodega. Per començar s'hi han plantat tres varietats de raïm, Parellada, el més abundant; Muscat de Frontinyac, i Pinot Noir, només uns 300 ceps de prova. Un dels responsables de la vinya, Antoni Marginet, ha explicat que "primer hem de veure quina varietat de cep s'adapta millor al clima i al terreny". La intenció d'ambdues parts és que la primera verema es faci l'any 2017, s'arribin a collir fins a 20.000 quilos i es puguin produir unes 15.000 ampolles d'aquest nou vi escumós.Marginet ha explicat que la idea de plantar les vinyes va sorgir de l'enòleg de Freixenet, Francesc Bujan, que estiueja de fa molts anys al municipi. Bujan va proposar als germans Marginet de plantar els ceps i els germans van proposar-li els terrenys que tenen a la solana de Riu. Tècnics de les bodegues van estudiar la composició dels sòls, la vegetació i la fauna per tal de decidir les varietats a plantar.

La primavera de l'any passat es van plantar els primers quatre ceps per veure com evolucionaven. Marginat afirma que "els tècnics diuen que han crescut molt bé i que l'evolució és molt positiva". Arran d'aquest experiment, a la primavera d'enguany se n'han plantat 12.093. Marginet diu que "la idea inicial era plantar un miler, però en cada visita dels tècnics s'afegia un miler més de ceps fins a arribar a aquesta xifra final".

Del fruït de les vinyes es farà un vi espumós de muntanya ecològic, "d'altura", assegura Marginet. Que segueix, "es premsarà aquí amb una premsa mòbil i el most anirà a les bodegues del Penedès on es farà el vi escumós". El vi s'elaborarà com si fos un cava, però no en durà el nom, ja que les vinyes estan fora de l'àrea geogràfica de la Denominació d'Origen. Marginet assegura que "serà un vi d'aromes diferents, els contrastos de temperatura entre la nit i el dia, que equilibra els sucres, i el terreny, farà que sigui un vi escumós especial amb sabor molt diferent".

Marginet explica que la verema serà una mica més tardana, cap a últims de setembre o primers d'octubre, també depèn de la meteorologia. El que més preocupa, conclou Marginet, "són les gelades tardanes de primavera què és quan el cep floreix".

En relació a la inversió que ha tingut la iniciativa, Marginet, ha manifestat que "nosaltres hem posat les parcel·les, la maquinaria i la feina, i Freixenet ha estat qui ha posat els ceps, el control tècnic de les vinyes i la producció del vi". La inversió inicial per a fer la plantació ha estat d'uns 200.000 euros.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés