Publicado 12/06/2015 15:09

El fons de lloguer social que gestiona la Generalitat té previst beneficiar gairebé 25.000 famílies

Agencia Catalana de Noticias
ACN

La conselleria i deu entitats socials i municipals signen un acord per crear un parc públic d'habitatge que a finals d'any pugui arribar als 40.000 pisos

Barcelona (ACN).-

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, el secretari d'Habitatge, Carles Sala, i altres deu entitats socials i municipals han signat un acord per crear el Fons d'habitatges gestionat per l'Agència de l'Habitatge de Catalunya i els mateixos ajuntaments. El fons de lloguer social neix amb l'objectiu d'acabar amb el risc d'exclusió residencial i, per tant, estarà a disposició de les persones més necessitades. El fons compta actualment amb 24.905 habitatges de lloguer de diferent titularitat i, segons el conseller "s'espera que a finals d'any siguin 40.000". Sala ha indicat que "hi ha un compromís de que el fons creixi any rere any". El conveni es destinarà a polítiques socials.Els habitatges que formin part del Fons de lloguer social hauran de ser adjudicats per una administració pública, "el règim de lloguer haurà de ser per un període mínim de 5 anys i el preu haurà de ser inferior en un 20% a la mitjana del de mercat de la zona", ha explicat el secretari d'Habitatge. Cal destacar, també, que els llogaters podran demanar un ajut al pagament de la renda mensual per tal de "garantir que el preu de la renda no superi entre el 15 i el 30% dels seus ingressos", ha indicat Sala.

El parc públic d'habitatge de lloguer estarà format per pisos de titularitat pública i també de titularitat privada però, cedits a l'Administració. A més, també es permetrà que les entitats financeres puguin integrar-se dins el fons "sempre que compleixin els requisits que consten a l'acord", ha remarcat Sala. Així mateix, hauran de comprometre's a no realitzar desnonaments de famílies en situació de vulnerabilitat residencial. Actualment, dels 24.905 habitatges gestionats per l'Agència, més de 1.200 procedeixen de cessions per part d'aquestes entitats i 9.000 s'han captat del mercat privat.

D'aquesta manera el fons el formaran els habitatges de la Generalitat, els dels ajuntaments, els de les borses municipals, els cedits per les entitats financeres i els habitatges d'inclusió.

L'acord signat avui ha estat rebut amb satisfacció per part de les entitats i associacions implicades en el pacte. Des de l'Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya, Montse Torrent ha assegurat que "ara tenim l'instrument que volíem i ens encarregarem de que el fons vaja endavant". Per la seva banda, el conseller ha volgut destacar "la ètica del diàleg en busca d'acords per a solucionar la problemàtica greu dels habitatges buits que tenim a Barcelona".

El secretari d'Habitatge ha destacat la importància "de pensar en instruments de futur per a solucionar problemes estructurals" i ha incidit en que el fons "és un instrument bàsic en un futur". Per a Sala és important demostrar a la societat que l'Administració acull a les famílies i els garanteix un habitatge.

El conseller ha manifestat que "la pitjor part de la recessió econòmica ja ha passat" però que és fonamental "consolidar la economia" per tal de seguir impulsant "mesures orientades a jugar un paper actiu" en la problemàtica de la exclusió.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés