Actualizado 16/07/2015 15:54

La FEDAIA demana als partits polítics el desplegament total de la llei d'infància

La presidenta de la federació demana que es defineixi un pressupost per a la normativa que s'hauria de situar al voltant del 4,1% dels comptes de la Generalitat

Barcelona (ACN).-

La Federació d'Entitats d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (FEDAIA) ha reclamat als partits polítics que es comprometin a incloure als seus programes el desplegament íntegre de la llei d'infància. La demanda s'ha produït aquest dijous, durant la presentació d'un document en què han col·laborat la FEDAIA i el doctor i investigador en Dret de Família de la Universitat de Barcelona, Issac Ravetllat. En el text s'analitza el desplegament de la llei, aprovada fa cinc anys al Parlament, i es subratllen els aspectes que s'haurien d'aclarir i desenvolupar de manera urgent. En aquest sentit, la presidenta de la federació, Conxi Martínez, ha insistit en la necessitat de dotar la llei d'un pressupost.Ravetllat ha assenyalat que "per molt que es desenvolupi la llei, si això no ve acompanyat d'un calendari econòmic, el reglament no servirà de res". La FEDAIA ha marcat un període de dos anys per fer-lo efectiu i, segons ha proposat Martínez, "estaria sobre el 4,1%" del pressupost de la Generalitat, per situar-lo "en la línia europea". La presidenta de la federació ha assegurat que amb aquest percentatge no es demana una "xifra concreta", però sí "un compromís per part dels partits".

Amb les eleccions del 27 de setembre tan properes, Ravetllat ha afirmat que es tracta "d'un moment clau" per fer aquesta demanda. Tant el jurista com la presidenta de la FEDAIA s'han queixat que "la infància" no sigui "prioritària en aquest país". Segons Ravetllat, "tots els partits creuen que s'ha de desenvolupar la llei d'infància però, en veure que necessita diners, hi ha molts altres àmbits que hi passen per davant". A més, han lamentat que la Generalitat aposti per un desenvolupament parcial de la llei, en lloc d'integral.

D'altra banda, han assenyalat la necessitat d'unificar la manera de dur a la pràctica una llei aprovada fa cinc anys i que encara conté molts interrogants i expressions ambigües, com què s'entén per "interès superior del menor". Segons el jurista, la definició d'un reglament és prioritària per "donar als professionals les eines necessàries per poder concretar allò que la llei diu". La presidenta de la FEDAIA ha afegit que seria una forma de "garantir que els drets de l'infant siguin iguals a tot el territori català".

Ravetllat ha lamentat que a dia d'avui encara s'utilitzi el reglament antic, aquell que desenvolupava la llei de 1991. "No té sentit", s'ha queixat, "una llei moderna com la del 2010 es mereix un reglament propi, que faci efectives totes les novetats que introdueix per beneficiar la infància i l'adolescència".

Per últim, l'autor del document ha identificat algunes de les mancances de la llei d'infància actual. Per exemple, els drets recollits per la normativa presenten una redacció complexa, amb difícil aplicació pràctica, i aquesta no especifica com s'ha d'actuar davant de determinades situacions de risc, desemparament i tutela d'infants i adolescents.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés