Publicado 12/03/2015 19:28

Un expert en estrangeria creu que les autonomies serien més responsables en la gestió del CIE

El fiscal coordinador d'estrangeria diu que el nou reglaments dels centres és poc concret i deixa massa marge d'arbitrarietat als seus directors

Barcelona (ACN).-

Un professor d'universitat expert en estrangeria i dret penal opina que les comunitats àutonomes serien "més responsables" en la gestió dels Centres d'Internament d'Estrangers (CIE). Així, segons el professor José Miguel Sánchez, les autonomies són "més permeables al sentir de la ciutadania" i solen ser més responsables en l'execució de competències. Tot i així, ha admès que la gestió no seria més eficaç que l'actual, que està sota competència del govern i la policia espanyola. De fet, aquest professor de la Universidad Rey Juan Carlos ha qüestionat que els CIE estiguin sota vigilància policial.En una compareixença al Parlament a través de videoconferència, Sánchez s'ha mostrat contrari a la política d'estrangeria del govern espanyol, que, segons ell, criminalitza una falta administrativa com la falta de permís de residència. També s'ha mostrat contrari als CIE, recordant que la majoria d'expulsions d'immigrants irregulars es fa des de les comissaries policials, sense arribar a ingressar als centres. També ha recordat que l'expulsió està considerada com una sanció excepcional, i que l'habitual és, o almenys hauria de ser, una multa d'uns 600 euros. Igualment, s'ha mostrat crític amb les identificacions i batudes contra immigrants fetes amb criteris ètnics, perquè vulneren els drets humans.

Per la seva banda, el fiscal coordinador d'estrangeria a Barcelona ha explicat que els jutges de les comarques de Barcelona rebutgen una mica més de la meitat de les peticions que la policia espanyola els fa per internar immigrants irregulars al Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) per expulsar-los posteriorment. Així ho ha explicat Rodríguez Rey en la seva compareixença al Parlament. Rodríguez Rey ha explicat que els jutges valoren les peticions seguint els criteris establerts a la Llei d'Estrangeria i accepten menys de la meitat de les sol·licituds d'internament.

Rodríguez Rey ha intervingut davant del grup de treball de revisió dels models dels CIE on ha fet un repàs de la legislació sobre els CIE, sobretot del nou reglament, i de la situació del CIE de la Zona Franca de Barcelona. El fiscal ha lamentat que el reglament es quedi en les recomanacions, i determinats aspectes no siguin obligatoris, sinó que quedin a discreció del director del centre, cosa que pot comportar inseguretat en les garanties i diferències entre els CIE.

Respecte el CIE de Barcelona, Rodríguez Rey ha dit que compleix el reglament i la seva direcció col·labora en les inspeccions de la fiscalia i del jutge instructor encarregat de la supervisió. Els interns s'hi estan una mitjana de 27 dies, i per això ha considerat que potser no calia ampliar de 40 a 60 dies el temps màxim d'estada.

A més, ha explicat que totes les zones comunes ja estan sota càmeres de videovigilància, excepte un tram d'escala. Les gravacions es guarden almenys 30 dies.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés