Actualizado 26/01/2015 13:37

Estudiants de la UPC construeixen un 'drone' per salvar rinoceronts i elefants de la cacera furtiva a l'Àfrica

Agencia Catalana de Noticias
ACN

Incorpora una càmera tèrmica que dóna informació al moment sobre la ubicació exacta dels caçadors

Terrassa (ACN).-

Un equip d'estudiants de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha dissenyat i construït un 'drone' per combatre la cacera furtiva de rinoceronts i elefants a l'Àfrica. Aquesta eina permet als parcs nacionals, com ara el de Kruger a Sud-àfrica, controlar d'una manera molt més efectiva i econòmica aquesta pràctica il·legal. El 'drone' desenvolupat és d'ala fixa i incorpora la tecnologia per detectar aquest tipus d'animals des de l'aire i enviar en temps real la informació sobre on estan situats. Incorpora una càmera tèrmica que permet detectar des de l'aire els caçadors furtius, donant informació sobre la seva ubicació exacta. L'equip treballa també per incorporar un detector de sons.El projecte s'ha presentat al concurs internacional convocat per l'organització WildLife Conservation UAV Challenge, amb seu a Sud-àfrica, amb l'objectiu de trobar una solució eficaç al drama de la cacera indiscriminada i furtiva d'elefants i rinoceronts. L'equip d'estudiants que hi ha participat està format per Arnau Garcia de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeries Industrial i Aeronàutica de Terrassa (ETSEIAT) i Aleix Ripoll, Aleix Figueres i Hugo Bertiche, de l'Escola d'Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels (EETAC). Es tracta del seu projecte de final de carrera i han comptat el suport d'HEMAV, una 'start-up' creada per exestudiants de la UPC amb seu al Campus del Baix Llobregat.

Els estudiants han ideat un vehicle no tripulat, que rep el nom de Ranger Drone, amb la premissa de baix cost per tal que es pugui fer servir en els parcs naturals de diferents països africans. Aquest 'drone' està programat per vigilar les zones de selva o de sabana a partir de la càrrega de coordenades al seu sistema i vola sense cap tipus de comandament a distància. Incorpora una càmera tèrmica que permet detectar des de l'aire caçadors furtius i també es treballa per incorporar un sistema de detecció de sons.

La informació obtinguda s'envia de manera instantània mitjançant telemetria per UHF o tecnologia GSM, la que fan servir els telèfons mòbils, a la base dels guardes del parc, que poden conèixer en tot moment on es troben els animals i quina zona s'està vigilant. Segons un dels estudiants, Arnau Garcia, "això facilitarà molt la tasca de vigilància dels guardes perquè trobaran de manera més ràpida les manades d'elefants o rinoceronts, ja que a través dels sistema rebran les coordenades exactes del lloc".

L'equip ha fet proves del sistema sobre una granja d'ovelles a Osca i han assajat les càmeres tèrmiques en diferents espais amb rinoceronts i elefants, com el zoològic de Barcelona.

L'equip d'estudiants de la UPC és un dels set grups que participen al concurs convocat per WildLife Conservation UAV Challenge, en el que es van inscriure inicialment 120 equips. El proper mes de març han de presentar el projecte a Sud-àfrica i fer les proves definitives amb l resta d'equips internacionals ja que el 'drone' final serà el resultat de la col·laboració entre els diferents equips.

D'altra banda, l'equip de la UPC s'ha presentat a un altre concurs, Drones for Good, als Emirats Àrabs, en el que participen equips i empreses de tot el món que busquen noves aplicacions per als UAV. Ara ja han superat la primera fase i viatjaran la propera setmana a Dubai per optar ala final.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés