Actualizado 20/03/2015 13:47

Un estudi revela l'efectivitat dels centres d'atenció primària en el seguiment dels pacients amb apnea del son

Agencia Catalana de Noticias
ACN

El treball ha comptat amb la participació de 210 pacients lleidatans que s'iniciaven en la utilització del dispositiu de pressió positiva suau d'aire

Lleida (ACN).-

Un estudi del Grup de Recerca de Malalties Respiratòries revela que el seguiment dels pacients amb apnea del son a les consultes d'atenció primària és tan efectiu o més que el seguiment ofert des de les unitats hospitalàries especialitzades, les unitats del son, per millorar l'estat de salut dels pacients. A més, aquest seguiment fet des de la primària permet un estalvi del 60% dels costos sanitaris que s'hi destinen. Per això, l'estudi, en el qual han participat 210 pacients lleidatans, la majoria homes, proposa l'atenció primària com una alternativa cost-efectiva per assegurar el compliment del tractament dels pacients i millorar, així, el seu estat de salut i la seva qualitat de vida.Un treball realitzat pel Grup de Recerca de Malalties Respiratòries, format per l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), l'atenció primària de Lleida, la Unitat del Son de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova i el Centro de Investigación Biomédica en Red de Enfermedades Respiratorias (CIBERES), i liderat pel doctor Ferran Barbé -investigador de l'IRBLleida, cap del Servei de Pneumologia de l'Arnau de Vilanova, professor a la UdL i director del CIBERES- posa de relleu l'efectivitat dels centres d'atenció primària en el seguiment dels pacients amb síndrome d'apnea obstructiva del son (SAOS). El treball ha estat publicat recentment a la revista d'impacte internacional Thorax.

Molts dels pacients diagnosticats de la SAOS es tracten amb un dispositiu de pressió positiva suau d'aire, Continuous Positive Airway Pressure (CPAP), aplicat a les vies respiratòries, amb el qual, un cop col·locat al damunt del nas i la boca, s'eviten les parades respiratòries durant el son. Aquest tractament només resulta efectiu si el dispositiu CPAP s'utilitza un mínim de quatre hores durant la nit i és crucial fer un bon seguiment dels pacients durant els primers mesos d'ús de l'aparell.

Van participar en l'estudi 210 pacients amb apnea del son, la majoria homes, que s'iniciaven en la utilització del dispositiu CPAP. De manera aleatòria, se'ls va assignar un seguiment mèdic personalitzat de sis mesos a la Unitat del Son de l'Hospital Arnau de Vilanova o a algun dels vuit centres d'atenció primària de Lleida que participen a l'estudi. El seguiment consistia a oferir suport als pacients en la col·locació del dispositiu CPAP, assessorar-los en hàbits de vida saludables i insistir en les hores d'ús necessari de l'aparell.

L'apnea obstructiva del son

L'apnea obstructiva del son és una malaltia crònica molt freqüent que afecta el 10% de la població adulta de mitjana edat. La seva prevalença augmenta amb l'edat i es caracteritza per episodis repetits d'obstrucció o col·lapse de les vies aèries superiors durant la nit. Aquests esdeveniments estan associats a una pitjor qualitat de vida, a la somnolència diürna excessiva (i als accidents laborals i de trànsit que aquesta comporta), a la hipertensió arterial i les malalties cardiovasculars i cerebrovasculars.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés