Actualizado 21/05/2015 15:29

Un estudi aprofita l'"envelliment prematur" cel·lular per tractar un dels tumors de mama més agressius

Agencia Catalana de Noticias
ACN

Els resultats es podrien extrapolar per tractar altres tipus de càncers

Barcelona (ACN).-

Un estudi liderat pel Grup de Factors de Creixement de la Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) ha aconseguit aprofitar l'"envelliment prematur" cel·lular per tractar els tumors de mama HER2+, un dels més agressius. La investigació conclou que la inhibició o el bloqueig de certs factors protumorals secretats per les cèl·lules que mostren signes d'envelliment poden convertir-se en una nova estratègia antitumoral. Aquesta investigació, que es podria extrapolar a altres tumors, s'ha publicat a la revista 'Journal of the National Cancer Institute' i ha comptat amb el suport de l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC), l'Institut de Salut Carlos III i la Breast Cancer Research Fundation (BCRF).La revista 'Journal of the National Cancer Institute' també ha dedicat a aquest estudi una editorial, en la qual planteja l'ús d'anticossos monoclonals contra la interleucina (un dels factors tumorals estudiats) com a agent terapèutic en combinació amb el tractament anti HER2+.

Aquesta investigació ha estudiat la senècia natural -no la induïda artificialment com en treballs anteriors-, un fenomen pel qual les cèl·lules deixen de dividir-se i inicien un procés que s'assembla a l'envelliment cel·lular que eventualment les conduirà a la mort. Amb tot, la investigació ha alertat que la senècia de les cèl·lules tumorals és "una arma de doble tall" perquè tot i que no contribueix al creixement del tumor sí que incrementa la seva agressivitat. I és que tot i que les cèl·lules tumorals senescents deixen de proliferar espontàniament, ho fan a costa de secretar una sèrie de factors importants per al creixement del tumor i per a les seves metàstasis a distància.

Aquesta senescència cel·lular s'ha estudiat 'in vitro' (en cèl·lules del tumor) i 'in vivo', en ratolins en els quals s'ha propagat el tumor real d'un pacient i en animals d'experimentació genèticament modificats. Els resultats s'han confirmat en tots tres casos.

El responsable d'aquest estudi, el doctor Joaquín Arribas, ha indicat que un dels reptes dels investigadors "és aconseguir inhibir totalment la secreció de factors protumorals de les cèl·lules senescents". En aquest sentit, Arribas ha detallat que en els models experimentals ja s'ha aconseguit bloquejar la producció d'un d'aquests factors procedents de les cèl·lules senescents, la interleucina 6 (IL6). L'investigador ha explicat que el pròxim objectiu serà inhibir del tot aquestes cèl·lules amb teràpies que impedeixin que secretin factors tumorals "perquè la senescència sigui realment un mecanisme antitumoral complet".

Un estudi previ realitzat per aquest mateix grup, publicat el 2013 a Cancer Reseach i també dirigit pel doctor Arribas, ja va concloure que les cèl·lules que pateixen un envelliment prematur dins d'un tumor no són innòcues i que aquestes cèl·lules senescents, contràriament al que es creia, fan que la resta de cèl·lules siguin més malignes i amb més capacitat de metàstasi.

En aquest sentit, Arribas ha destacat que "cal actuar terapèuticament contra aquestes cèl·lules,especialment sobre els factors que secreten, ja que esperar només que es morin comporta dotar de més agressivitat les cèl·lules veïnes".

Encara que l'estudi s'ha centrat en tumors del tipus HER2+, els resultats semblen extrapolables a altres tumors, de manera que s'obre així una ferma línia de recerca.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés