Actualizado 24/08/2015 09:02

Un equip d'investigadors de la Universitat de Vic-UCC exportarà el model de gestió de residus català a Panamà

Actualment el país llatinoamericà no té infraestructura ni consciència sobre la importància del reciclatge amb taxes de generació de residus que s'acosten als 1'2 quilos per persona i dia

Vic (ACN).-

Científics de la Universitat de Vic-UCC treballen per dissenyar un pla integral de gestió de residus urbans a l'àrea metropolitana de Ciutat Panamà, un territori que engloba el 50% de la població del país. Amb infraestructures pràcticament inexistents, les taxes de generació de residus se situen als 1'2 quilos per persona i dia, mentre que a Catalunya és d'1'33. Un dels científics implicats en el projecte, Joan Colón, ha explicat a l'ACN que en un país en expansió com Panamà, "com més indústria creïn, com més consum generin, aquesta xifra anirà en augment". Per evitar-ho, el fet de poder implantar un pla d'èxit com el català, avalat per 25 anys d'experiència, serà "clau" pel país, ha explicat Colón.Panamà ha decidit emmirallar-se en Catalunya. Seduïts per l'èxit dels resultats de la generació de residus al territori català, l'administració panamenya ha encarregat al departament BETA de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya que els ajudin en la redacció i disseny d'un projecte que inclogui un pla integral de gestió de residus urbans a l'àrea metropolitana del país llatinoamericà.

El departament BETA, liderat per Sergi Ponsá, aportarà la seva experiència en la matèria per ajudar el país a dotar-se de les eines suficients perquè pugui implantar un sistema que els permeti reciclar correctament i d'acord a uns estàndards de respecte amb el medi ambient. "Es tracta de fer transferència de coneixement perquè un país en expansió resolgui una qüestió pendent", ha assenyalat Ponsá. En realitat, ha afegit, "nosaltres actuem com a proveïdors de coneixement, perquè tenim molta experiència en la definició de plans de residus".

Un dels científics implicats en el projecte, Joan Colón, ha explicat que la realitat de Panamà és particular "perquè el que entenem nosaltres com a reciclatge, allà pràcticament no existeix". Per contextualitzar, "ens podem imaginar l'estat actual de Panamà com el que podíem tenir a Catalunya ara fa 25 o 30 anys quan vam començar amb el sistema de gestió que tenim ara". Allà, ha prosseguit, el model implantat és bàsicament "de destí finalista", és a dir, ho envien a l'abocador. Tot i això, es podrien trobar casos de reciclatge en àmbits com el metall "perquè té un valor econòmic que intenten recuperar".

"No és tant que nosaltres anem a conscienciar a ningú, sinó que es tracta d'una demanda de la pròpia societat", ha apuntat Colón. El científic ha explicat que quan una societat té cobertes àrees bàsiques com la feina i la qualitat laboral, "després és quan es plantegen demanar qualitat ambiental". Panamà ara es troba en aquest punt, ha explicat Joan Colón, i la funció de la universitat serà assessorar-los en aquest sentit. "Seria un error copiar el model català i aplicar-lo a Panamà, perquè no funcionaria. El que hem d'intentar és establir metodologies de treball que siguin aplicables", ha matisat.

L'Agència de Residus de Catalunya estima que el 2014 cada català va generar 1'33 quilos de deixalles per dia, un valor molt similar a la mitjana europea. A la ciutat de Panamà i l'àrea d'influència on s'implantarà el pla la xifra puja a 1'2 quilos per persona i dia. Tot i que la xifra panamenya és inferior a la catalana, si no s'atura, el fet que el país estigui en expansió pot fer que la tendència vagi en augment en una àrea d'1'5 milions d'habitants. Les tones de deixalles anuals, sense tenir en compte les de la indústria, sumen un total que se situa entre els 700.000 i els 800.000 quilos.

El projecte podrà tirar endavant gràcies a una aportació de la Diputació de Barcelona dotada en 45.000 euros. La iniciativa està participada per quatre entitats: la Universitat de Vic, com a coordinadora, l'Ajuntament de Vic, una enginyeria ambiental que es diu Nuevas Tecnologías Ambientales i l'Ajuntament de Panamà.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés