Publicado 07/01/2015 18:57

Entitats de Tarragona anuncien mobilitzacions si Salut no confirma en 10 dies la data d'ampliació d'hemodinàmica

Agencia Catalana de Noticias
ACN

Partits polítics, sindicats i moviments socials, convocats a una reunió per reclamar l'obertura permanent del servei a Joan XXIII

Tarragona (ACN).-

La Coordinadora d'Entitats de Tarragona (CET) dóna deu dies al Departament de Salut perquè confirmi la data en què preveu ampliar a les 24 hores del dia el servei d'hemodinàmica de l'Hospital Joan XXIII. En cas contrari, endegarà una campanya de protesta i convocarà mobilitzacions obertes a tota la ciutadania, segons ha anunciat en un comunicat. A més, la Coordinadora convoca partits polítics, sindicats i moviments socials a una reunió que tindrà lloc divendres al migdia per tal de pressionar Salut. Tot plegat es produeix després que un veí de Tarragona que havia patit un infart morís el dia de Nadal mentre el traslladaven a Bellvitge perquè el servei d'hemodinàmica de Joan XXIII ja havia tancat.La Coordinadora d'Entitats de Tarragona (CET), que aplega més de 80 associacions de la ciutat, s'ha reunit aquesta dimecres a la tarda amb l'objectiu de plantejar quines accions es poden dur a terme un cop s'ha confirmat que la víctima, de 76 anys, la van haver de traslladar a Bellvitge perquè en aquell moment la unitat d'hemodinàmica del centre tarragoní estava tancada degut al seu horari restringit -de vuit del matí a vuit del vespre-.

La CET vol que Salut, que ha obert un expedient informatiu per esclarir els fets, determini què va passar exactament i confirmi si aquesta mort es podria haver evitat en cas que el pacient hagués pogut ser atès a Tarragona. A més, l'entitat demanarà les responsabilitats pertinents en cas que sigui així i exigeix a Salut que no retardi més l'ampliació a 24 hores de la unitat d'hemodinàmica.

El president de la CET, Ángel Juárez, ha manifestat que "portem diversos anys denunciant la precarietat del servei i fa uns mesos vam fer un requeriment oficial a la Generalitat instant a la seva ampliació. No ens han fet cas i ara ens hem trobat amb una mort que probablement es podria haver evitat". Juárez ha advertit que "no podem permetre que hi hagi més persones que perdin la seva vida perquè un govern no ha fet bé la seva feina" i ha assegurat que "se'ns ha acabat la paciència i ja no hi ha marxa enrere".

La UGT carrega contra les polítiques sanitàries "de baix cost"

Per la seva banda, la UGT de Catalunya ha exigit també el funcionament durant les 24 hores de la unitat d'hemodinàmica de l'Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona. La UGT ha recordat que els sindicats i entitats tarragonines fa temps que ho reclamen, i que a finals de l'any passat es van recollir i presentar a Salut més de 10.000 signatures de ciutadans i ciutadanes.

El sindicat ha exigit la dotació de mitjans assistencials a la demarcació de Tarragona que, amb més de 800.000 ciutadans, només té una unitat d'hemodinàmica i no dóna cobertura les 24 hores. "Per exemple, l'Àrea Metropolitana de Barcelona disposa de 5 unitats obertes les 24 hores", apunta la UGT.

Segons el sindicat, "aquesta situació dramàtica no serà l'última si el Departament de Salut manté les seves polítiques sanitàries de baix cost, fent recaure tota la responsabilitat del sistema sanitari en els seus professionals sense dotar-los de mitjans per atendre els ciutadans i, per tant, posant en perill la seva salut". "És impossible oferir la mateixa qualitat assistencial o augmentar-la i al mateix temps reduir els recursos humans i materials de la sanitat", tanca el comunicat de la UGT.

La Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat reclama un protocol per a intervencions vitals

La Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat (CUS) també ha manifestat el seu "total desacord" amb què un servei d'assistència "vital" com l'hemodinàmica romangui tancat a la nit. L'entitat es mostra "alarmada" pel fet que s'hagi produït "una nova víctima" a causa dels horaris d'aquest servei a l'Hospital Joan XXIII de Tarragona i demana diferenciar entre aquells serveis de suport vital urgent i la resta, "per tal de garantir l'equitat en el territori".

Des de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat afirmen no entendre que es decidís traslladar el pacient, que havia ingressat al centre a les 19:06, si el servei encara obert, malgrat que haguessin hagut d'ampliar el seu horari -que acaba a les vuit. "Reclamem que mentre el servei no resti obert les 24 hores, es desenvolupi un protocol que permeti realitzar les intervencions vitals que a consideració dels especialistes siguin oportunes", apunten.

La CUS lloa la "professionalitat" dels professionals sanitaris i demana que "aquesta sensibilitat arribi també als responsables sanitaris". L'entitat afirma que restarà amatent als resultats de l'expedient informatiu obert pel Departament de Salut i s'afegeix a la demanda que les unitats d'hemodinàmica romanguin obertes les 24 hores del dia. "La malaltia no té horari ni calendari i ens pot afectar a tots", adverteix la Coordinadora.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés