Publicado 18/06/2015 18:49

Endesa encara la recta final dels treballs de desmantellament de les centrals de Sant Adrià i Badalona

Les tres xemeneies i la subestació de l'interior del recinte, que dóna servei a 50.000 abonats, es mantindran

Barcelona (ACN).-

La companyia Endesa ha iniciat la recta final dels treballs de desmantellament de les antigues centrals tèrmiques de Sant Adrià de Besòs i Badalona. Els treballs, que s'allargaran un any, han començat recentment i consten de les dues darreres fases del projecte, que es faran de manera paral·lela amb la retirada dels pantalans i la remediació dels terrenys propietat de la companyia. Els treballs no afecten ni a les tres xemeneies, que es preserven per interès de les administracions, ni a la sala de turbines ni a la subestació dins del recinte, que es troba operativa i en funcionament donant servei a 50.000 clients repartits entre els municipis de Barcelona, Badalona i Sant Adrià de Besòs.Fins ara, la companyia elèctrica ha retirat els residus i ha desmantellat les dues centrals. A partir d'ara, començaran els treballs que implicaran la retirada dels pantalans, emissaris que captaven l'aigua del mar per utilitzar-la com a refrigerant, és necessària una grua de gairebé 100 metres de ploma i una pontona de 30 metres d'eslora per als treballs matins.

Aquestes estructures, de ferro i formigó, s'endinsen al mar uns 200 metres i per poder eliminar-les de la costa, es seccionaran i, en peces de diferents mides, s'aixecaran amb la grua, bé des de terra o des del mar. Aquesta operació està previst que no s'allargui més enllà del novembre perquè els temporals marítims impedeixin treballar.

A més dels pantalans, s'eliminaran totes les estructures de formigó i els més de 500 puntals que els sostenen. Per aquest motiu, i per seguretat mentre durin les obres, el tram de platja entre el carrer de la Mar Negra, a Badalona, i el terme municipal de Sant Adrià de Besòs, romandrà tancat, i l'accés estarà vetat als vianants. En finalitzar el projecte, quedarà restablert l'ambient natural de la zona, gràcies a retirada de la barrera arquitectònica que suposen els pantalans i la resta d'elements a aquesta zona del litoral barceloní.

Simultàniament a les tasques de desballestament, es procedirà a la remediació del sòl amb biopiles, una tècnica que consisteix a potenciar la biodegradació que, de manera natural, es produeix al terra per la presència de microorganismes. Amb aquesta actuació, Endesa, de manera proactiva, retornarà al terreny les condicions inicials, sense rastre de l'activitat industrial que des de 1912 s'ha dut a terme en aquest emplaçament.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés