Actualizado 03/08/2015 14:52

Endesa consolida la reintroducció del xoriguer petit amb la cria de 13 polls a la plana de Lleida aquest 2015

L'objectiu a mitjà termini és construir un corredor natural que faciliti la connectivitat entre les colònies del pla de Lleida i les de l'Alt Empordà

Lleida (ACN).-

Endesa ha reintroduït enguany 13 polls de xoriguer petit (Falco naumani) amb la tècnica del hacking als secans de Bellmunt-Almenara, ubicats entre les comarques de la Noguera i l'Urgell, i als de Belianes-Preixana, entre les Garrigues, el Pla d'Urgell i l'Urgell. A més, està realitzant el seguiment per observar l'efectivitat de la tècnica de cria i la taxa de retorn d'exemplars reintroduïts en anys anteriors. La companyia segueix treballant per millorar l'estat de conservació de l'espècie, greument amenaçada a Catalunya des del 1986. L'objectiu a mitjà termini és construir un corredor natural que faciliti la connectivitat entre les colònies de la plana de Lleida i les de l'Alt Empordà.L'actuació d'aquest any s'ha centrat en tres àmbits. Per una banda, la preparació de les caixes-niu a les edificacions existents -per deixar-les en les millors condicions possibles i afavorir l'ocupació i nidificació de les aus que van ser alliberades l'any anterior-; per altra, la pròpia reintroducció -fins al moment 13 polls de xoriguer petit que han estat criats en captivitat- i, per últim, l'observació de les aus des del mes de març (quan comencen a arribar des de les zones on passen l'hivern) i que s'allargarà fins que els polls nascuts aquest any facin els primers vols i abandonin la zona per iniciar la seva primera ruta migratòria.

Aquest projecte de reintroducció va començar l'any 2014 amb la construcció de tres emplaçaments i la instal·lació de 60 caixes-niu a diferents indrets dels secans de la plana de Lleida. L'objectiu del projecte consisteix a incrementar la població d'aquesta espècie i afavorir la connectivitat entre les poblacions que nidifiquen en aquesta zona i les de l'Alt Empordà.

Per a la reintroducció s'utilitza el hacking, tècnica que consisteix en utilitzar una parella adulta per fer de 'pares adoptius' de manera que les cries, nascudes en captivitat, tindran contacte visual però no físic amb els adults. Les cries són alimentades manualment fins que creixen suficient per sortir a fer els primers vols i proveir-se l'aliment. D'aquesta manera els individus introduïts comencen a establir un sentiment de pertinència a la colònia i s'afavoreix el retorn a les mateixes caixes-niu any rere any.

Les caixes-niu s'instal·len específicament per al xoriguer petit, però poden ser utilitzades per altres espècies d'ocells de mides semblants, com per exemple el gaig blau (Coraceas garrulus), ja que s'ha constatat que fins a 12 cries d'aquesta espècie, també catalogada com a vulnerable al territori, van aixecar vol des de les caixes-niu instal·lades per Endesa l'any 2014.

Durant els mesos de cria, de maig a juliol, i fins que els polls de xoriguer petit agafin el pes necessari i facin els primers vols per la zona, els tècnics prendran dades per poder avaluar els resultats del procés de hacking. A més, s'estan realitzant observacions d'exemplars criats i anellats durant la temporada passada. D'aquesta manera es podrà conèixer quina és la taxa de retorn i l'èxit reproductiu dels exemplars anellats anys anteriors.

Fins al moment, els albiraments realitzats pels tècnics de Medi Natural han identificat al voltant d'una desena d'exemplars d'aquesta espècie sobrevolant i nidificant als diferents entorns dels secans de Lleida, on es van instal·lar les caixes-niu i es va fer la reintroducció amb el hacking els darrers anys. Gràcies a les anelles de color que se'ls col·loquen a les potes als centres de fauna, els tècnics poden observar si els individus pertanyen o no al programa de cria. Aquest 2015, com a mínim, s'han pogut comprovar que una parella de les que ha retornat ha criat amb èxit quatre polls, els quals ja han fet els seus primers vols pels voltants.

Encara que s'ha d'esperar un any més per conèixer el valor definitiu de la taxa de retorn, és habitual que alguns individus joves passin un any sencer a la zona on han anat a passar l'hivern i no tornin a la zona de cria fins a la següent temporada, des d'Endesa qualifiquen els resultats obtinguts fins ara com a "molt encoratjadors". 

El projecte de reintroducció del xoriguer petit forma part del Pla de Conservació de la Biodiversitat d'Endesa i pretén millorar l'estat de conservació en àrees on les línies elèctriques estan presents i crear un corredor natural perquè aquesta espècie, catalogada com a vulnerable, trobi continuïtat d'hàbitats a tot el territori català. El xoriguer petit va desaparèixer com a nidificant l'any 1986 a Catalunya, i des de llavors es van posar en marxa diversos projectes de cria i reintroducció. En l'actualitat la població és de 154 parelles nidificants, 101 a la demarcació de Lleida i 53 a la de Girona.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés