Publicado 24/11/2014 15:56

Endesa allibera 200 cavilats al riu Garona per repoblar-lo de l'espècie, en perill d'extinció

Agencia Catalana de Noticias
ACN

L'actuació s'ha centrat en els trams més afectats per les inundacions de l'estiu de l'any passat a la Vall d'Aran i l'Ata Ribagorça

Vielha e Mijaran (ACN).- Endesa ha alliberat aquest dilluns fins a 200 cavilats (Cottus hispaniolensis) al Garona i a diversos afluents amb l'objectiu de repoblar el riu d'aquesta espècie de peix endèmica catalogada en perill d'extinció i que va veure reduïts els seus exemplars com a conseqüència de les riuades de l'estiu del 2013. L'actuació per reforçar la població de cavilats s'ha centrat en aquells trams més afectats per les inundacions que van assolar les comarques de la Vall d'Aran i l'Alta Ribagorça i que, arran d'estudis realitzats, la baixa o nul·la densitat d'exemplars feia perillar la seva recuperació de forma natural, és a dir, mitjançant reproducció.Així, la companyia elèctrica va planificar un projecte de cria en captivitat, que va començar el mes de març d'enguany, amb la captura d'exemplars reproductors del riu Garona. Aquests van ser traslladats a dos centres, un d'era Bordeta -al municipi de Vilamòs, a la Vall d'Aran- i l'altre a la masia de Camdoca -a Santa Maria de Merlès, al Berguedà-, on es van implementar les condicions òptimes per a la seva reproducció i posterior creixement de les cries.

A més de la repoblació de cavilats a la conca del Garona, Endesa també ha col·laborat amb el Conselh Generau d'Aran, la Fundació Biodiversitat i Gesna, en la recuperació de truites (Salmo trutta), l'altra espècie que també va veure reduïda la seva població arran de les riuades. En aquest cas s'ha realitzat una translocació de truites des dels trams menys afectats.

La reproducció, a partir dels quatre centímetres

Els exemplars alliberats mesuren uns quatre centímetres de llargada, moment en el qual es considera que assoleixen maduresa sexual. D'aquesta manera es vol facilitar la reproducció natural al riu.

Aquesta espècie, que pertany a la família dels còtids, té el cos en forma de maça, fa 18 centímetres de llargària màxima i no presenta escates; té el cap ample i pla i l'aleta caudal amb 13-14 radis. És de color gris olivaci marró, amb taques irregulars, més fosques al dors i als costats, amb les aletes dorsals, les pectorals i la cua amb taques blanques i fosques segons el fons en què viu, ja que és molt mimètic.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés