Actualizado 06/04/2015 09:11

Una empresa de Terrassa aprofita el passat tèxtil per treballar amb materials metàl·lics i vestir edificis de l'Estat

Agencia Catalana de Noticias
ACN

Finsa ha cobert edificis com la Ciutat de la Justícia de l'Hospitalet, la Capsa Màgica de Madrid o l'auditori de la Torre Agbar

Terrassa (ACN).-

Vestir un edifici és possible i això és precisament és que fa Finsa, una empresa de Terrassa que prové de la tradició tèxtil però que la crisi del sector la va obligar a reiventar-se i passar a crear teixits metàl·lics per a les edificacions. La Ciutat de la Justícia de l'Hospitalet, la Capsa Màgica de Madrid, l'auditori de la Torre Agbar o l'estació de l'AVE a Zaragoza són alguns dels projectes en que ha treballat la companyia. El seu president, Joquim Badrinas, és la quarta generació d'una família que el 1850 va fundar l'empresa Sala i Badrinas. Els telers continuen funcionant a la fàbrica de l'empresa a Terrassa però ara el producte són teixits metàl·lics que més tard vestiran façanes d'edificis.La crisi del sector tèxtil dels anys 70 va obligar l'empresa familiar a posar fi al negoci però Joaquim Badrinas, quarta generació, va decidir aprofitar el bagatge que tenia en el sector per buscar el seu propi camí. Així, el 1978 va fundar Finsa per donar resposta a la demanda de teixits filtrants d'aplicació industrial. Més tard però, el 1991, amb l'ajuda del soci alemany GKD es crea Finsa Arquitectura, dedicat a la producció de teixits metàl·lics que més tard serveixen per vestir edificis, decorar interiors i en diferents projectes d'arquitectura. En aquest sentit, GKD s'encarega de fabricar els teixits mentre que es manipulen i s'instal·len des de Finsa.

Finsa Arquitectura ha centrat la seva activitat a l'Estat espanyol i arreu de la geografia d'aquest es poden trobar projectes que porten el seu segell com el Centre d'Investigacions Científiques de Madrid (CSIC), les estacions de l'AVE de Málaga i Saragossa, l'estadi de futbol de La Rosaleda també de Málaga, la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Sabadell o fins i tot les lluminàries de la Sagrada Família.

Badrinas destaca que cobrir una façana amb una malla metàl·lica li aporta un toc estètic i permet un joc de llums molt vistós però afegeix que els beneficis van més enllà del camp estètic. Assenyala que la malla metàl·lica està separada uns 30 o 40 centímetres de la façana i que això permet aïllar i reduir la temperatura d'un edifici entre cinc o sis graus, cosa que es tradueix en un menor consum d'energia en calefacció o aire condicionat i en menys emissions de CO2 a l'atmosfera. "És un producte que salvaguarda el medi ambient i que no necessita manteniment, ja que la mateixa aigua de pluja el neteja", destaca.

L'empresa factura actualment uns 10 milions d'euros anuals, dels quals entre 6,5 i 7 provenen de Finsa Teixits Metàl·lics, centrats principalment en crear teixits per filtrar en àmbits com la mineria, i els altres tres de Finsa Arquitectura. Reconeix que han patit molt la crisi econòmica dels darrers anys, especialment en l'àmbit d'arquitectura ja que assegura que el mercat estatal "va patir una caiguda vertical d'un any per l'altre". Afegeix que això els va obligar a fer "una remodelació", que va suposar l'acomiadament de treballadors.

Exportació a 40 països del món

En canvi, destaca que l'activitat exportadora de la part de teixits tècnics és el que els va "salvar". Actualment el 80% d'aquesta activitat s'exporta a l'estranger, a un total de 40 països. De cara al futur explica que una de les vies de treball és continuar amb la creació de societats mixtes a països miners amb altres empreses. Finsa subministra la matèria primera, que es manipularà al país d'origen, i també aporta el suport tècnic. Badrinas explica que els està funcionant molt bé aquesta fòrmula i que tenen societats mixtes principalment a Sud-Amèrica, Sud-Àfrica i Rússia.

Tot i aquesta bona marxa de l'exportació, el president de Finsa es mostra cautelós amb la recuperació econòmica ja que creu que es "més desig que realitat". "Com que hem estat en un túnel terrible, la gent quan veu una mica de llum d'esperança s'enganxa, però em fa por tornar al mateix perquè no sé si se n'ha aprés del tema", reflexiona. Afegeix que Finsa sí que n'ha aprés i ho resumeix d'aquesta manera: "Quan venen anys bons el que hem de fer és estalviar, augmentar el capital i tenir reserves per poder aguantar una altra patacada".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés