Publicado 12/12/2014 09:49

Una empresa comercialitzarà un robot desenvolupat per la UdL per optimitzar l'alimentació en granges de porcí

Agencia Catalana de Noticias
ACN

Exafan confia que estigui disponible al mercat estatal i internacional a mitjans de l'any vinent

Lleida (ACN).-

L'empresa de construcció i equipament de granges Exafan, present a més de 70 països, comercialitzarà un sistema robotitzat d'alimentació de precisió i gestió intel·ligent per a granges de producció porcina desenvolupat i patentat pel Grup de recerca en AgròTICa i Agricultura de Precisió de la Universitat de Lleida (UdL), en col·laboració amb Agriculture and Agrifood Canada. Exofan i la UdL van signar aquest dijous un contracte de llicencia de tecnologia que permetrà que el robot, del qual se n'han fabricat una trentena de prototips fins ara per a granges experimentals i per a investigació, estigui disponible al mercat estatal i internacional a mitjans de l'any vinent.

El director general d'Exafan, Juan Pascual, i el rector de la UdL, Roberto Fernández, van signar aquest dijous un contracte de llicencia de tecnologia per a la comercialització del robot. En aquest sentit, Pascual va anunciar que països com ara Canadà, França o Anglaterra ja s'han interessat per aquest sistema robotitzat que qualifica "d'imprescindible".

Fruit de gairebé deu anys d'investigacions, el sistema permet alimentar individualment cada animal de manera automàtica segons les seves necessitats i rendiment, evitant-se així el consum excessiu de proteïna. Això suposa, d'una banda, disminuir el cost d'alimentació i, de l'altra, la producció de residus contaminants, segons va explicar el professor de l'ETSEA d'Enginyeria Agrària i responsable del projecte, Jesús Pomar.

A més, el sistema robotitzat és capaç de mesurar determinats paràmetres biològics i de rendiment, com ara l'evolució del creixement, l'eficiència alimentària i l'estat de salut. En aquest sentit, fins i tot podria detectar animals malalts i aplicar tractaments individualitzats, segons Pomar.

El robot s'ha dissenyat per obtenir el màxim rendiment de la proteïna vegetal, reduir la producció de residus contaminants, i disminuir els costos de producció i augmentar la qualitat alimentària. Es calcula que pot reduir el consum de proteïna i fòsfor entre un 20 i un 32%, un 25 al 40% de disminució del nitrogen i fòsfor dels purins, i un estalvi d'entre 4 a 7 euros per porc engreixat, depenent dels preus de les matèries primes. El sistema es basa en tres elements funcionals bàsics: les unitats alimentadores robotitzades, un sistema en xarxa de comunicacions digitals i un programari central de control i de gestió del sistema.

El rector de la UdL, Roberto Fernández, va mostrar la seva satisfacció per la signatura del contracte ja que "s'exemplifica el que hauria de fer aquest país, apostar per la investigació i perquè aquesta es tradueixi en innovació".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés