Actualizado 08/09/2015 11:28

Una empresa catalana fabrica la torxa dels Jocs Olímpics de Rio 2016

Recam Làser ja ha desenvolupat el prototip definitiu i ara començarà la producció de les 15.000 unitats

Caldes de Montbui (ACN).-

L'empresa de Caldes de Montbui (Vallès Oriental) Recam Làser, especialitzada en el tall amb làser, és l'encarregada de fabricar la torxa olímpica dels Jocs de Rio de Janeiro del 2016.

La planta vallesana ja ha desenvolupat el prototip definitiu i començarà a fabricar les torxes aquest mes d'octubre. Les 15.000 unitats s'han d'entregar a principis de l'any vinent. La torxa està feta d'alumini reciclat i pesa un quilo i mig. Quan s'encén, s'allarga uns centímetres i apareixen els colors de la bandera de Brasil. Cada torxa té un cost d'uns 400 dòlars. "L'encàrrec ens marcarà com l'empresa que va fabricar la torxa de Rio", assenyala a l'ACN el president i fundador del grup Recam Làser, Pere Barrios.Recam Làser ja té enllestit el prototip definitiu de la torxa olímpica de Rio. Es tracta de la unitat feta amb "el procés de fabricació real i definitiu; ja no tenim dubtes de com fer la torxa", ha explicat Pere Barrios. L'empresa catalana, amb una filial al nord de Brasil, va ser la guanyadora del concurs per a fabricar la torxa i va signar el contracte a finals de l'any passat. "El comitè volia que fos una empresa brasilera o amb alguna sucursal al país", assenyala Barrios.

Recam Làser ha hagut de desenvolupar el projecte de l'estudi Chelles and Hayashi Design de Sao Paulo. La torxa, blanca i d'alumini reciclat, té una característica principal: quan s'encén la flama, s'allarga fins els 70 centímetres i apareixen els colors de la bandera de Brasil. La torxa compta amb unes línies ondulades que representen la terra, el mar i les muntanyes, i també hi ha una última línia que simbolitza el passeig marítim de Copacabana.  

La torxa pesa un quilo i mig i la flama és capaç d'aguantar ràfegues de vent de fins els 120 km/h. També és capaç de mantenir el foc a 3.000 metres d'alçada. El mateix Barrios recorda que van haver de volar amb un globus aerostàtic per comprovar la resistència de la flama.

La planta catalana ha de fabricar unes 15.000 unitats, 800 de les quals aniran a Grècia per començar el recorregut i la resta aniran a Brasil. La planta catalana començarà aquest octubre el procés de fabricació. L'entrega s'ha de fer a principis de l'any vinent.  El president de Recam Làser recorda que als brasilers "no els hi va agradar que la torxa s'hagués de fabricar fora del país, però al final ho van entendre. Els hi vam explicar que a Catalunya tenim tecnologia industrial de primer nivell ".

Una torxa, 400 dòlars

Barrios admet que aquest és l'encàrrec més important en els 27 anys d'història de l'empresa "tant en l'aspecte econòmic com en la imatge". "Creiem que hi haurà un abans i un després d'aquesta comanda", assenyala. Cada torxa té un cost d'uns 400 dòlars. La torxa acostuma a ser comprada pel mateix atleta que la transporta durant el trajecte.

Recam Làser té la matriu a Caldes de Montbui i compta amb filials a l'Estat i Amèrica del Sud. El grup, amb un total d'uns 400 treballadors, té una facturació d'entre 35 i 40 milions d'euros anuals. És una empresa especialitzada en el tall de làser i, entre d'altres productes, és l'encarregada de fabricar les màquines expenedores de Durex. Actualment està treballant per instal·lar-se a Rússia.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés