Actualizado 23/04/2015 12:20

EMBARGAT: Els líders de la UE es reuneixen "amb la prioritat d'evitar que més gent mori al mar"

Agencia Catalana de Noticias
ACN

Els 28 celebren a Brussel·les una cimera extraordinària per abordar la crisi humanitària al Mediterrani

Brussel·les (ACN).-

Els líders de la Unió Europea es reuneixen aquest dijous a Brussel·les amb "la prioritat d'evitar que més gent mori al mar". Així ho indica la carta que el president del Consell, el polonès Donald Tusk, ha enviat als líders dels 28 per a convidar-los a la cimera extraordinària que s'ha convocat per abordar la crisi humanitària al Mediterrani, on la setmana passada van morir unes 800 persones. Tusk confia que els caps d'estat i de govern acordaran "mesures molt concretes" per frenar la crisi humanitària, especialment orientades a "reforçar les possibilitats de recerca i salvament". A més, proposa lluitar contra les màfies i "desencoratjar les víctimes" perquè no facin el viatge pel Mediterrani."Les tragèdies recents al Mediterrani ens han demostrat de nou com de seriosa és la situació. L'objectiu de la nostra reunió és discutir al més alt nivell què podem fer nosaltres -els estats membres i les institucions europees- per oferir un alleujament immediat", assegura la carta d'invitació enviada per Tusk als 28 estats membres.

Segons el president del Consell, la migració és "un tema complex" que "només es pot resoldre fent front a les causes d'origen". Els estats europeus han també de mostrar "més solidaritat" entre ells, tan pel que fa al nombre de refugiats que acullen, com pel finançament de les operacions de salvament, que recau, sobretot, en Itàlia i Malta o, fins i tot, en alguns vaixells mercants.

L'ONG Amnistia Internacional ha reclamat als líders europeus que prenguin mesures "immediates i efectives per aturar la catàstrofe oberta, que ha provocat la mort de milers de refugiats i immigrants". Segons el seu director Internacional a Europea i l'Àsia Central, John Dalhuisen, els 28 tenen una "oportunitat història" per frenar la tragèdia humanitària i l'actitud que han mantingut fins ara ha estat una "negligència".

Segons Amnistia Internacional, la decisió de la UE d'aturar la missió humanitària italiana 'Mare Nostrum', a finals de l'any passat, ha contribuït al "dramàtic increment de morts" al Mediterrani. De moment, l'ONG calcula que han mort aquest any fins a 1.700 persones, 100 vegades més que el mateix període de l'any passat. Amnistia considera "un mite" que l'operació de rescat afavorís un 'efecte crida' i diu que, de fet, el 2015, sense 'Mare Nostrum' en marxa, hi ha hagut un nombre "rècord" de persones intentant arribar a Europa per mar.

Ara, la UE té en marxa l'operació Tritó, que organitza Frontex, l'agència de fronteres europea. Però segons l'ONG, Tritó "no és una operació de recerca i salvament", sinó de "patrulla" i es queda molt a prop de la costa, "lluny d'on la gran majoria dels vaixells tenen problemes".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés