Actualizado 30/08/2015 18:25

Els voluntaris que vetllen per protegir la tortuga babaua al litoral tarragoní no troben indicis de la seva presència

La seva tasca s'allargarà fins a l'octubre, quan acaba el període d'incubació dels ous d'aquesta espècie

Tarragona (ACN).-

No s'ha detectat cap exemplar de tortuga babaua (Caretta caretta) en la xarxa de control impulsada per diverses associacions ecologistes per protegir les que poguessin arribar a Tarragona. Un centenar de voluntaris han estat treballant des de mitjans de juliol, pentinant totes les platges de la ciutat, més de 14 quilòmetres de litoral, per tal de detectar la possible presència d'aquesta espècie protegida a la ciutat. Aquesta campanya s'ha fet després que l'any passat, a l'agost i a l'octubre respectivament, es trobessin postes a la platja de l'Arrabassada i a la platja Llarga. La campanya durarà fins a l'octubre perquè les tortugues acaben ara de pondre i serà llavors quan acaba la incubació dels ous.Més d'un centenar de voluntaris de quatre entitats ecologistes, del Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans (GEPEC), l'Associació Mediambiental La Sínia, la Plataforma Cuidem la Platja Llarga i el Grup d'Amics de Toni Achón - Ecologistes de Tarragona (GATA), s'han repartit els catorze quilòmetres de platges de Tarragona per fer un exhaustiu control de la possible presència de tortugues babaues.

Els grup de voluntaris s'ha repartit al llarg de quatre zones: la primera entre la platja de la Comandància, la platja del Miracle i la platja de l'Arrabassada que ha estat controlada per voluntaris del GEPEC; la segona zona a càrrec de voluntaris de GATA ha estat la platja de la Savinosa i la cala Romana o platja dels Capellans; a la platja Llarga, la cala Fonda o Waikiki, i a la Roca Plana han vigilat els voluntaris de Cuidem la Platja Llarga; per últim, voluntaris de la Sínia han fet la recerca a la platja de la Móra, la cala Jovera i la platja de Tamarit.

Des de mitjans de juliol s'han fet més de 200 passejos, de bon matí o al vespre-nit però en aquest temps no s'ha detectat cap exemplar ni cap posta de tortuga babaua. La tortuga babaua pon els ous entre els mesos de juny i setembre. S'obre llavors un període de més 60 dies d'incubació i els responsables d'aquesta campanya de control no descarten que hagin arribat tortugues a pondre que no s'han detectat i que, des d'ara fins al mes d'octubre, descloguin els ous. Segons ha explicat Jordi Brú, coordinador dels voluntaris, si es trobessin ous i les autoritats decidissin que no es poden traslladar i cal deixar-los al lloc on s'han trobat, estarien disposats a fer-ne la custòdia durant els 60 dies d'incubació.

Com ha destacat Brú, ha estat important també l'ajuda que presten els pescadors de canya que hi ha a les platges tarragonines. "A la majoria de pescadors que hi ha a la nit a les platges se'ls ha informat de les tasques que fem perquè com ells hi són de forma periòdica i hi són molta estona, ajuden a augmentar la quantitat d'ulls que hi ha sobre la platja", ha explicat Brú. En la tasca també hi participa el personal de Foment que neteja les platges o els agents de la Guàrdia Urbana, entre altres. També s'han fet cartells i tríptics que s'han distribuït a càmpings, quiosquets de platja i entre els banyistes, on s'informa com cal actuar en cas de trobar una tortuga.

Justament el dia 26 d'agost es va complir un any que es va localitzat a la platja de l'Arrabassada de Tarragona una posta inèdita de tortuga babaua. Un exemplar adult va fer una posta de 89 ous que es van traslladar al Parc Natural del Delta de l'Ebre per garantir-ne la supervivència. Era la primera vegada que es localitzava a Catalunya un niu, amb tota la seqüència de posta, i que de forma natural havia arribat a les platges.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés