Actualizado 21/01/2015 13:50

Els ramaders es mostren satisfets per la retirada del cànon de l'aigua i reclamen que no es torni a plantejar el seu cobrament

Agencia Catalana de Noticias
ACN

Les organitzacions del sector xifren en 422.000 euros el cost que hauria comportat al conjunt de les explotacions afecatdes

Lleida (ACN).-

Les organitzacions agràries i ramaderes han expressat la seva satisfacció després que el Govern hagi retirat l'aplicació del cànon de l'aigua a les explotacions ramaderes, previst en el Projecte de llei de mesures fiscals i financeres per al 2015. El sector defensa que es tracta d'una "taxa injusta" que no aportaria cap benefici i només comportaria un increment de costos i, per això, reclama que en un futur no es torni a plantejar el seu cobrament. Segons les organitzacions, aquest cànon, que en aquesta ocasió només estava previst per a algunes explotacions porcines i d'aviram, hauria comportat un cost global per al sector de 422.000 aquest primer any i d'uns 2 milions d'euros, al tercer.Unió de Pagesos, JARC, ASAJA, FCAC, ASOPROVAC, FECOC, PORCAT, ANPROGAPOR, FAC i FACC han celebrat que, una altra vegada, el Govern hagi decidit no acabar aplicant el cobrament del cànon de l'aigua al sector ramader previst inicialment en el Projecte de llei de mesures fiscals, financeres i administratives per al 2015, després que ja intentés incloure'l en al 2014 i també acabés retirant la proposta. En una roda de premsa conjunta, les organitzacions agràries i ramaderes han assegurat que la unitat del conjunt del sector ha permès aturar "una injustícia" que, al seu parer, significava aquest cànon i que hauria comportat un increment  de costos per als ramaders, segons ha dit el responsable del porcí de JARC, Jaume Bernis.   

Per la seva banda, el responsable del sector porcí d'Unió de Pagesos, Rossend Saltiveri, ha remarcat que el cànon de l'aigua és una taxa "encoberta" i ha defensat que "som els propis ramaders a qui toca gestionar l'aigua" de les explotacions i, per això, "no necessitem un impost per a això ja que els ramaders tenim l'obligació de gestionar les dejeccions i hem de fer esforços en aquesta gestió i no amb un impost que no aporta cap tasca al darrere d'aquesta gestió". "No volem assumir més costos dels que ens toquen", ha sentenciat Saltiveri.    

Cal tenir en compte que en aquesta ocasió la voluntat del Govern era aplicar el cobrament del cànon de l'aigua a les explotacions ramaderes incloses en l'annex 1, fet pel qual la mesura només hauria afectat algunes explotacions porcines i d'aviram, a diferència de la proposta dels actuals pressupostos en què inicialment s'havia previst per al conjunt del sector. Tot i això, el sector es mostra convençut que en anys posteriors s'hauria ampliat el cobrament del cànon a tots els sectors ramaders.   

Les organitzacions agràries i ramaderes han xifrat en 422.000 euros el cost que hauria comportat aquest 2015 el cobrament del cànon al sector, la meitat dels qual correspondria a explotacions ramaderes lleidatanes. Tot i això, la proposta preveia  un increment gradual amb què aquest any les explotacions afectades només haurien de pagar el 0,1% del cànon, mentre al tercer any ja seria un 0,5%, fet que faria pujar el cost fins als 2 milions d'euros.      

Malgrat la retirada del cànon aquest 2015 les organitzacions del sector reclamen al Govern que surti de les eleccions que es faran a la tardor que no es plantegi de nou tornar a aplicar el cobrament del cànon del l'aigua al sector, tal com segueix reclamant l'Agència Catalana de Aigua. Val a dir que el cànon de l'aigua per als ramaders ja existeix a l'actualitat tot i que aquests actualment no l'han de pagar ja que tenen un coeficient 0. Davant aquest fet, el sector ramaders reclamen una modificació legislativa per tal que aquest cànon no estigui previst, tot i que no l'hagin de pagar, ara per ara.       

Les diferents organitzacions han ofert aquest dimecres una roda de premsa a Lleida per expressar la seva satisfacció per la retirada del cànon, que finalment només comptava amb el suport d'ICV, i per reivindicar la unitat del sector per tal que no es torni a plantejar el seu cobrament.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés