Publicado 21/03/2015 13:39

Els productors de fruita demanen a la ministra d'Agricultura mesures immediates contra el veto rus

Afrucat enviarà una carta a Isabel García Tejerina demanant la seva intermediació amb Europa

Lleida (ACN).-

L'Associació Empresarial de Fruita de Catalunya, Afrucat, juntament amb la resta del Comité de Fruita de Pinyol de FEPEX, adreçarà una carta a la Ministra d'Agricultura, Isabel García Tejerina, sol·lictant la seva intermediació amb Europa per tal que es puguin adoptar mesures immediates i prèvies a l'inici de la campanya i així minimitzar la incidència del veto rus en el correcte funcionament del mercat. El sector demana modificacions del reglament, que es faciliti el pagament en espècie de la transformació de les retirades a beneficència i que s'incrementin els imports màxims d'ajut a la retirada.La carta alerta també de la incidència negativa en l'evolució de la campanya que tindria la no adopció ràpida d'aquestes mesures excepcionals. El director general d'Afrucat, Manel Simon, ha destacat que "la seva tasca de l'estiu i el fet de tenir les administracions espanyola i catalana al costat ha permès ser l'únic país de la UE que ha pogut posar en funcionament el pagament en espècie i aprofitar els fons que la Comissió Europea havia destinat a aquest fi".

Modificació del reglament

Afrucat sol·licita que les mesures excepcionals incloguin la fruita de pinyol i que s'allarguin fins a la finalització del veto rus. En aquests moments les mesures excepcionals incloses en el Regalment només inclouen la fruita de llavor i s'acaben el 30 de juny.

Les modificacions del reglament també haurien d'incloure una adequació als volums que s'exportarien al mercat rus si no existís la prohibició. Fepex calcula que Espanya va exportar l'any 2013 gairé 68.000 tones i que l'any 2014 aquesta xifra s'haguès incrementat un 30%, sense tenir en compte les reexportacions de fruita de pinyol espanyola que arriben a Rússia a través d'altres estats membres. Afrucat calcula que les xifres de Catalunya també seguirien la mateixa tendència i es podrien estimar en 63.000 les tones de fruita de pinyol catalanes que de manera directa o indirecta no entraran al mercat rus si continua el veto.

Pagament en espècie

Tot i que les lleis permeten el pagament en espècie de la transformació amb destí a beneficència, Afrucat avisa que "enguany s'ha demostrat que aquest mecanisme requeria una gran implicació de l'administració de cada país membre per a dur-lo a terme". En aquest sentit, els productors reclamen que el reglament expliciti aquesta possibilitat per a permetre que s'hi acullin els diferents països productors.

Increment dels imports

Segons Afrucat, perquè els mecanismes de regulació de mercat i gestió de crisi funcionin, els preus pagats al productor, perquè retirin producte, "han de cobrir com a mínim les despeses de producció". Això en aquest moment no es compleix i per això els productors demanen incrementar els imports màxims.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés