Actualizado 22/10/2015 16:54

Els pastissers catalans preveuen vendre 1,6 milions de coques per Sant Joan

Agencia Catalana de Noticias
ACN

El Gremi considera que les vendes es concentraran a les ciutats grans perquè la diada no cau enmig d'un pont

Castellterçol (ACN).-

Els pastissers catalans preveuen vendre 1.600.000 coques per Sant Joan, 900.000 de les quals a la demarcació de Barcelona. El Gremi afronta la diada amb "prudència" perquè "la gent té les vacances el cap" i fa menys despesa. Els pastissers, d'altra banda, esperen que les vendes es concentrin a les capitals i no als municipis de segones residències, perquè la diada d'aquest any és en dimecres i no cau enmig de cap pont. Les coques més sol·licitades són les de fruita confitada, crema i llardons. Les famílies catalanes es gastaran entre 20 i 60 euros segons el nombre de coques que s'emportin. La majoria de vendes es produiran el mateix dimarts.El president del Gremi de Pastissers de Barcelona, Elies Miró, explica que les previsions són similars a les de l'any passat i per això prefereix parlar "d'estabilitat" amb un possible "lleuger creixement". La coca típica continua sent la de fruita confitada, tot i que les vendes "han anat baixant durant els últims anys perquè és un producte que no encaixa bé entre la gent més jove". Això fa que actualment es produeixi un "empat" en el rànquing de vendes entre les coques de fruita, crema i llardons, segons ha assenyalat Miró.

El president del Gremi explica que les famílies es podran gastar fins a 60 euros en coques. "Sempre hi ha el que s'emporta quatre coques perquè és un dia molt sonat", subratlla. Miró, d'altra banda, alerta que les coques són un producte "molt fàcil de comprar a les grans superfícies", però tot i així és optimista pel que fa al producte artesà perquè les pastisseries "cada vegada fem més coques farcides de crema o nata, i és un producte que atrau".

Optimisme a Girona

Pel que fa als pastissers gironins, des del Gremi de Pastissers Artesans de Girona no són molt optimistes de cara a la venda de coques de Sant Joan. "Veiem que la situació econòmica no millora, la gent no té poder adquisitiu, no hi ha calers i això ens preocupa. Per això demano precaució perquè pot ser un dia fluix; no podem ser optimistes hem de ser realistes i més perquè la revetlla cau en dia entre setmana", assenyala el president del gremi, Josep Costa.

L'any passat, els pastissers van vendre uns 125.000 tortells, una xifra que esperen igualar tot i les poques reserves que han registrat. No obstant això, el sector espera que els clients s'animin a l'últim moment. "Nosaltres no fem coques que duren un mes, les fem d'un dia per l'altre o durant el mateix dia abans de la revetlla. És un dels pocs avantatges que tenim", assenyala Costa.

A la demarcació, la coca més sol·licitada continua essent la tradicional de fruites confitades, crema i pinyons però també es fan d'altre com les de nata o trufa. "Fem tot allò que la gent ens demana i oferim un gran assortiment perquè la gent quan vingui pugui triar la que més el convé", afegeix el president dels pastissers gironins. Uns tortells que, des de fa tres anys, mantenen els mateixos preus i que poden anar des del 16 euros als 25 euros el quilo.

Els forners lleidatans esperen vendre unes 180.000 coques de Sant Joan i unes 150.000 de recapte

El Gremi de Forners de les Terres de Lleida preveu una bona campanya de Sant Joan pel fet que enguany la festa caigui entre setmana. Els forners lleidatans esperen vendre aquests dies unes 180.000 coques dolces, un volum similar a l'any passat, i unes 150.000 coques salades, unes 15.000 més que l'any passat, ja que en els darrers dies han notat un increment important de les comandes. El president del Gremi, Manel Llaràs, remarca que a Lleida es venen tradicionalment el doble de coques per habitant que a la resta de Catalunya, ja que s'acostuma a comprar una coca de recapte per sopar i una cocadolça de postres.

A les comarques de Lleida, la coca de fruita serà la que més es vendrà, seguida de prop per la de crema. Pel que fa a coques de recapte, les que tenen més sortida són les d'arengada, llonganissa i tonyina. Els forners lleidatans, que mantenen els preus de l'any passat, també elaboren coques aptes per a diabètics i celíacs.

Més de 40.000 coques a Tarragona i les Terres de l'Ebre

A Tarragona i les Terres de l'Ebre regna l'optimisme i Josep González, vicepresident del Gremi d'Artesans Pastissers, apunta a unes vendes lleugerament superiors a les de l'any passat, podent arribar a superar les 40.000 coques de Sant Joan. I és que, segons indica, els clients "a mida que van evolucionant econòmicament deixen de consumir productes d'inferior qualitat i van a buscar els professionals i artesans".

Pel que fa al farcit, González comenta que a la seva pastisseria funciona molt bé la barreja de cabell d'àngel i crema, que aconsegueix "amorosir" el sabor de la coca. També remarca que no poden faltar els pinyons, i critica aquells que utilitzen pinyó xinès, de menor qualitat que el de Castella. En referència a la mida, assegura que cada cop fan coques més grosses, d'entre un quilo i un quilo i mig, ja que Sant Joan és una diada que acostuma a celebrar-se en grup. El preu es manté respecte l'any passat i oscil·la entre els 20 i els 25 euros per quilo.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés