Actualizado 02/10/2015 12:50

Els joves aturats denuncien a Brussel·les que el govern espanyol no paga a les comunitats la garantia juvenil europea

"L'Estat té els diners i no els dóna", lamenta Ángel Gudiña, responsable d'Internacional del Consell de la Joventut

Brussel·les (ACN).-

Un centenar de joves aturats de Catalunya i la resta de l'Estat han denunciat aquest dijous i divendres a Brussel·les que el govern espanyol encara no ha pagat a les comunitats autònomes els diners de la garantia juvenil europea. "L'Estat ha rebut els diners" de la Unió Europea "però encara no ha fet la transferència", ha lamentat en declaracions a l'ACN el responsable d'Internacional del Consell de la Joventut, Ángel Gudiña. "És un gran problema", ha afegit. A Catalunya, que és la comunitat amb més inscrits al programa europeu, per ara només s'han rebut 4,7 milions directament des de Brussel·les. La resta, estan bloquejats a Madrid.Els joves aturats i els seus representants s'han reunit aquest divendres al matí a la Comissió Europea amb el director general de la Garantia Juvenil per denunciar que l'Estat encara no hagi pagat a les comunitats els diners que necessiten per posar en marxa el programa de forma eficient.

"La garantia juvenil és una eina molt adient per combatre la precarietat i el buit que hi ha entre l'educació i el món del treball, però depèn molt del que els estats implementin", lamenta Gudiña. "És una gran eina però no s'aprofita suficientment", afegeix.

Es tracta d'un problema que afecta Catalunya i tota la resta de comunitats, segons Gudiña, que admet que l'aplicació després depèn de la bona voluntat dels governs autonòmics, que poden decidir avançar els diners mentre no arriba la transferència del govern central.

Catalunya és la comunitat amb més inscrits al programa de garantia juvenil, un total de 4.526 joves. Amb tot, l'aplicació és problemàtica, especialment perquè no arriben els diners, la majoria "bloquejats a Madrid". Per ara, Catalunya només ha cobrat 4,7 milions d'euros a través d'una bestreta que ha arribat directament des de Brussel·les. Els qui gestionen el programa adverteixen que la burocràcia i la manca d'informació en dificulten l'èxit, així com també els canvis en les condicions. Per exemple, la garantia a l'Estat inicialment només s'havia d'aplicar als joves de fins a 25 anys, però ara s'ha allargat fins als 30.

L'Oriol Bonet és un jove graduat en Dret que ha decidit seguir estudiant al veure les poques oportunitats laborals que hi ha a l'Estat espanyol. Durant el viatge a Brussel·les, els joves catalans i espanyols com ell s'han reunit amb joves holandesos per "intercanviar experiències". A Holanda, tenen un 8% d'atur juvenil, mentre que a Espanya se supera el 50%. 

Aquest jove admet que hi ha certa "enveja" i que als joves els genera molta "frustració" veure que "amb el mateix nivell de formació o superior" les possibilitats laborals "són molt més reduïdes". "Les nostres oportunitats laborals comparades amb les dels holandesos són molt diferents, les ajudes o suports que tenen des de part de la universitat o del govern...hi ha un seguiment molt més extens després de les pràctiques per poder-te incorporar al mercat laboral amb garanties", assegura.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés