Publicado 06/12/2014 18:30

Els jardins de la Casa Muñoz Ramonet obriran un dia al públic abans de la seva remodelació

La finca, situada al número 282 del carrer Muntaner de Barcelona, destaca pel seu interès patrimonial

Barcelona (ACN).-

El pròxim dimecres 17 de desembre els interessats en entrar en una de les finques més majestuoses i alhora més desconegudes pel públic tenen una cita al número 282 del carrer Muntaner de Barcelona. És el dia fixat per l'Ajuntament de Barcelona fer una jornada de portes obertes als Jardins de la finca de l'empresari Julio Muñoz Ramonet, que va fer constar en el seu testament la donació d'aquesta propietat a la ciutat. La zona enjardinada es podrà admirar entre les deu del matí i fins a quarts de cinc de la tarda i després romandrà tancada uns mesos per tal que s'hi facin obres de remodelació. Uns treballs que serviran per fer accessibles els jardins i ser visitables de manera permanent.Entre d'altres intervencions, es preveu la substitució dels paviments malmesos, l'arranjament de l'estany, la millora de l'enllumenat, la recuperació de l'arbrat existent i nova plantació i enjardinament, a partir dels criteris del jardí original. Aquestes obres s'allargaran fins la primavera-estiu del 2015. 

Els veïns del districte de Sarrià-Sant Gervasi han gaudit ja de l'oportunitat de veure de més a prop la sumptuosa i exclusiva propietat, en unes jornades que es van fer al novembre. Per a la resta de la ciutat, també s'ha obert una ronda de visites entre els dies 12 i 16 d'aquest mes on cal inscriure-s'hi prèviament i que mostraran els jardins i la planta social de la casa.

Història d'un jardí

El disseny del jardí de la finca va ser encarregat per Ferran Fabra i Puig (Barcelona 1866-1944), segon marquès d'Alella a Jean Claude Nicolàs Forestier (1861-1930), conservador dels passeigs i parcs de París i responsable posteriorment del projecte d'enjardinament de la muntanya de Montjuïc per a l'Exposició Internacional de 1929. El jardí de la casa del marqués d'Alella va ser projectat l'any 1916.

El febrer de 1933, Ferran Fabra i Puig va sol·licitar una llicència d'obres per a construir uns habitatges de lloguer a la cantonada dels carrers Muntaner amb Avenir, la qual cosa va suposar perdre una important part (529 m2) del jardí original.

El segon Marquès d'Alella va morir el 1944 i poc després les seves nétes van vendre la finca del carrer Muntaner a l'industrial Julio Muñoz Ramonet, el qual era també propietari del Palau Robert del Passeig de Gràcia. Sembla que en un primer moment Muñoz Ramonet va mantenir els jardins de totes dues propietats tal i com estaven. Tanmateix, en un moment dels anys 50 -probablement entre el 1956 i 1957-, Muñoz Ramonet va encarregar la remodelació simultània de les dues propietats a Joan Mirambell que va dissenyar el jardí que ha arribat fins a l'actualitat.

La remodelació del jardí que va projectar Joan Mirambell va implicar un important canvi en la estructura del jardí frontal, ja que va crear un joc de desnivells per acostar el jardí al nivell de la casa. Els laterals del jardí principal es van elevar alguns metres, des de l'entrada del jardí pel carrer Muntaner, i probablement, només va mantenir en el seu nivell original part de l'estany que va canviar d'orientació. La pèrgola existent, tal vegada inspirada en la de Forestier, es troba desplaçada uns metres sobre un dels trams del projecte original.

La remodelació de Joan Mirambell va introduir també un canvi important en la tipologia de vegetació, introduint gespa en la superfície plana guanyada, així com magnòlies, Cycas, i palmeres datileres, espècies que estaven de moda en aquell temps i que són una constant en la obra de Mirambell. Els materials (principalment pedra sorrenca rogenca de Martorell) i la tècnica de construcció dels murs i escales són també molt característics del període.

El jardí frontal de la torre del carrer de l'Avenir

La zona del jardí que es troba davant de la torre del carrer de l'Avenir, per les característiques de les plantacions, la disposició de l'espai i les pèrgoles paral·leles que acompanyen la piscina existent són elements habituals en l' obra de Mirambell. La traça d'una antiga vorada vegetal, de la que avui només resten uns grans xipresos aïllats, indica l'existència d'un fons vegetal sobre el qual Mirambell va recolzar la composició d'aquest espai, d'esquenes a la torre. El conjunt és presidit per una escultura de Josep Dunyach i completat amb unes peanes amb escultures de bronze també de Josep Dunyach i de Vicent Navarro ubicades entre les columnes de les pèrgoles.

Els jardins de la finca Muñoz Ramonet signifiquen una important incorporació als jardins històrics de la ciutat, com a exemple ben conservat dels jardins de burgesia barcelonina del segle XX.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés