Publicado 04/12/2015 16:48

Els EUA acrediten una empresa del Parc Científic i Tecnològic de Girona per conservar les cèl·lules mare

A l'Estat, és una pràctica poc estesa i només tres de cada cent famílies guarden el cordó umbilical

ACN

Girona.-L'agència americana American Association of Blood Banks (AABB) ha certificat el laboratori Sevibe Cells situada al Parc Científic i Tecnològic de Girona, el primer a Catalunya i a l'Estat. Sevibe Cells opera des de l'any 2007 i es va posicionar al mercat després de la posada en marxa del laboratori de processament cel·lular a Girona. A Europa, només cinc laboratoris de 117 bancs han rebut aquesta acreditació, que requereix assumir un pla de millora continu per poder renovar el certificat ja que AABB fa auditories de manera periòdica. La pràctica de conservar el cordó umbilical dels nadons després del part per un eventual ús en un futur està poc estesa a l'Estat i només ho fan tres de cada cent famílies, un percentatge molt inferior als Estats Units i altres països europeus.

En concret, l'agència americana acredita que tots els processos, des de la formació de les persones que participen a l'extracció fins a les conservacions de les mostres, passant per la recollida, el processament, l'anàlisi, la distribució i l'administració de sang compleixen protocols de qualitat i seguretat. L'acreditació és l'única a nivell internacional especialitzada en bancs de sang i cèl·lules de teràpia cel·lular.Segons el director general de Sevibe Cells, Eloi Palà, més del 95% dels cordons umbilicals –que contenen una font rica de cèl·lules mare que es poden regenerar i convertir-se en diversos tipus de cèl·lula del cos humà- es continuen llençant tot i que "tenen la seva utilitat totalment demostrada, tal com acrediten els més de 35.000 transplantaments fets a tot al món amb sang de cordó umbilical". De moment, aquesta és una pràctica poc estesa a l'Estat, a vegades per desconeixement, mentre que als Estats Units i altres països europeus és més freqüent. La legislació espanyola permet conservar les cèl·lules mare sempre que passin a formar part d'una xarxa pública de teixits. Per fer-ho de forma privada i assegurar-se l'ús dins de la família, però, la llei deixa processar la mostra dins de l'Estat però després s'ha de guardar en un país que garanteixi l'eventual ús familiar en el futur. En aquest cas, Sevibe processa les mostres al seu laboratori de Girona i les conserva en bancs europeus del Grup Famicord, del qual forma part, en països com Alemanya que ja ho permeten.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés