Publicado 08/11/2015 09:18

Els cultivadors de Fesols de Santa Pau vendran la primera collita amb DOP a finals de novembre

Encara no hi ha xifres definitives però confien que serà un bon any en quan a producció

Els cultivadors de Fesols de Santa Pau confien poder vendre aquest producte a partir del novembre. Serà la primera collita que es comercialitza sota el segell de Denominació d'Origen Protegida (DOP), després d'anys de tramitacions. La Fira Orígens, que es farà el 21 i 22 de novembre a Olot, serà el punt de sortida, i s'aprofitarà per presentar el nou etiquetatge. Els cultivadors veuen en aquesta denominació una gran "oportunitat". "No es tracta només de protegir el producte sinó també una gastronomia, una cultura, una forma de fer i d'endreçar el territori", afirma el president de l'Associació de Cultivadors de Fesols de Santa Pau i ara president del Consell Regulador de la DOP, Lluís Suñer. L'any passat es van posar a la venda 60 tones però enguany serà inferior.Qui vulgui comprar Fesols de Santa Pau s'haurà d'esperar a fer-ho a partir del 21 de novembre, dia en què es farà el tret de sortida coincidint amb la fira agroalimentària de productes de qualitat de Catalunya, Fira Orígens d'Olot. Serà una collita molt especial, essent la primera que es comercialitzarà sota el segell de la Denominació d'Orígen Protegida (DOP) després d'anys de tramitacions. La collita serà inferior a l'any anterior, que es va arribar a les 60 tones. La meteorologia ha sigut molt bona aquest any però s'ha reduït substancialment el nombre de cultivadors, de vint que hi havia en els últims anys s'ha passat a dotze de manera que s'haurà treballat una superfície d'unes 15 hectàrees. Segons el president de l'Associació de Cultivadors de Fesols de Santa Pau, Lluís Suñer, serà un "any de transició" perquè la "burocràcia ha espanta als cultivadors però esperem que s'hi afegeixin en els pròxims anys". Els cultivadors veuen la DOP com a una "oportunitat". Defensen que aquest és un producte de gran qualitat, reconeguda i ara certificada, buscada pels consumidors. Un dels problemes més greus que tenien, i que ara ha de solucionar aquesta denominació, era l'elevat "intrusisme" en el mercat. "Si aconseguim treure del mercat tot el que no és el Fesol de Santa Pau vertader, aconseguirem que la producció surti encara més del territori". I si hi ha una major demanda, caldrà ampliar la superfície de conreu i es podran crear nous llocs de treball. Per Suñer, "el territori tindrà ara una oportunitat de treure un recurs que fins ara no sortia" i que és rentable econòmicament. Reconeix que és un conreu sacrificat, que requereix moltes hores de feina i una part de forma manual, però que té un gran avantatge: és un producte únic amb una qualitat que no es pot aconseguir enlloc més gràcies a la terra volcànica tal i com han demostrat estudis tècnics. Això vol dir, segons Suñer, "que s'hi pot guanyar la vida molta gent". I afegeix, "si el consumidor pot degustar el veritable Fesol de Santa Pau ens dóna la sensació que es crearà molta més riquesa al territori". Créixer però de forma progressivaEl cultiu del fesol té poc relleu generacional però des de l'associació confien que en el context de crisi actual animi a gent a entrar en aquest negoci. Això permetrà ampliar la superfície conreada però la idea és fer-ho de forma progressiva i sempre en funció de la demanda. El Fesol de Santa Pau inclou tres varietats tradicionals, tavella brisa, setsemanera i gra petit. Poden ser seques, cuites o en conserva i s'han d'haver produït a les terres volcàniques de la Garrotxa. Estudis científics han demostrat el que la cultura popular ja feia. Aquest sòl fa que "millorin en el gust, tinguin menys pell i incorporin un gust més suau, més melós, que en facilita la cocció", explica Suñer. Un altre aspecte que s'ha demostrat és a les zones on hi ha volcans "més nous" i no tant vells, les terres són més riques per al fesol. És el cas de Santa Pau, el principal indret on es conrea tot i que antigament també s'havia cultivat a altres zones com Batet o Sant Feliu de Pallerols. Protegir un conreu i una culturaLa DOP garantirà la supervivència d'un conreu que es remunta al segle XVIII i que ha viscut èpoques difícils. A mitjans dels anys 80 la producció era "simbòlica" i per això es va decidir crear l'Associació de Cultivadors de Fesols de Santa Pau amb la idea de diferenciar el producte i crear una única marca. Ara la situació ha millorat molt però encara hi ha aspectes a millorar, com ara la difusió del producte i possibles noves formes de comercialització. El que tenen clar és que de moment es mantindrà que cada cultivador vengui el seu producte, ja sigui directament o a botigues i restaurants. Segons Suñer, hem aconseguit la protecció d'un producte que "s'ho mereix i ho necessita" però també la protecció d'una "gastronomia, una cultura, una forma de fer que farà que el territori estigui més endreçat i ocupat". L'acte oficial de la certificacióEl lliurament del Certificat de la DOP als Fesols de Santa Pau s'ha fet aquest diumenge al municipi, amb la presència del director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, Ferran Tarradellas; l'alcalde de Santa Pau, Josep Companys, el director d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del DARP, Joan Girona, i el president del Consell Regulador de la DOP Fesols de Santa Pau, Lluís Sunyer. És el primer producte garrotxí en aconseguir aquesta distinció i el vintè de Catalunya. El Diari Oficial de la Unió Europea (DOUE) ja havia publicat la Denominació d’Origen Protegida (DOP) Fesols de Santa Pau en el registre europeu de denominacions i indicacions geogràfiques protegides el juliol passat. L'acte ha acabat amb un tas de productes elaborats amb els Fesols de Santa Pau.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés