Actualizado 14/05/2015 21:55

Els candidats de Girona contraposen models de ciutat i fórmules per reactivar l'economia en un nou debat electoral

Agencia Catalana de Noticias
ACN

Els alcaldables es posicionen sobre temes com la nova Clínica Girona, seguir a l'AMI o ajudar econòmicament el Girona FC

Girona (ACN).-

Els candidats a l'alcaldia de Girona han contrastat models de ciutat i fórmules i propostes per reactivar l'economia en un nou debat electoral, organitzat per 'El Punt-Avui', Televisió de Girona i l'emissora FeM Girona. Els alcaldables han aprofitat bé el temps i són moltes les propostes que han posat sobre la taula. També se'ls ha demanat un posicionament concret sobre temes com l'operació de la nova Clínica Girona a la carretera Barcelona, si pensen seguir a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) o ajudar econòmicament el Girona FC si puja a primera, com també al bàsquet femení. També s'han pronunciat sobre si veurien bé la implantació d'un Ikea a la ciutat.

Els candidats a l'alcaldia de Girona -dels partits que actualment tenen representació al consistori- s'han tornat a veure les cares en un nou debat electoral que s'ha fet a l'Auditori Josep Irla de la Generalitat a Girona. El debat, organitzat per 'El Punt-Avui', Televisió de Girona i l'emissora FeM Girona- ha estat molt dinàmic ja que els organitzadors buscaven, sobretot, que es pronunciessin sobre temes concrets que afecten la ciutat. 

Així doncs, els alcaldables han hagut de mostrar el seu posicionament sobre projectes concrets com l'operació de la nova Clínica Girona (que aixecarà un nou edifici a la carretera Barcelona i deixa buit un immoble al centre de la ciutat, a la zona comercial). 

Els candidats també han donat la seva opinió sobre aspectes controvertits. Entre d'altres, han hagut de dir si veurien amb bons ulls que Ikea s'instal·lés a Girona. Tots els candidats, amb algunes reserves, han donat el vistiplau al projecte menys la candidata de la CUP, Laia Pèlach, que ha donat un no rotund, i també s'hi ha mostrat contrària ICV. "No es pot defensar el comerç de proximitat com fan i després dir que estan a favor de que Ikea vingui a Girona", ha criticat Pèlach.

Seguir a l'AMI: sí o no?

Una altra pregunta directa ha estat si seguirien formant part de l'AMI si el seu partit arriba a l'alcaldia. CiU i CUP han afirmat que sí i PPC i PSC que no. La cap de llista socialista, Sílvia Paneque, ha dit que estan a favor del dret a decidir però que no comparteixen "el model de l'AMI". Per la seva banda, la candidata d'ICV ha reconegut que al seu partit hi ha diferents sensibilitats pel que fa al procés però ha reconegut que ella, particularment, és independentista. 

L'Unigirona de bàsquet femení ha guanyat la lliga i el Girona FC podria pujar a primer divisió. Davant d'aquesta situació, s'ha preguntat els partits si l'ajuntament hi hauria de posar diners. En aquesta ocasió, els partits han donat respostes més ambigües, a excepció del PPC que ha dit que sí caldria ajudar tots dos clubs. Qui també ha estat clar ha sigut l'alcalde i candidat a la reelecció per CiU, Carles Puigdemont, que considera que a l'Unigirona sí se l'ha d'ajudar -ha reconegut que ja hi ha "converses molt avançades"- però no al Girona de futbol per tractar-se d'una societat anònima.

Contraposició de propostes

El debat ha servit també perquè cada partit desgrani algunes de les propostes que porta al programa electoral per poder afavorir la reactivació econòmica. Tots han coincidit que el sector serveis és el motor econòmic de la ciutat i que cal ajudar el comerç per tirar endavant i generar ocupació. També ha destacat el paper que ha de jugar el Parc Científic i Tecnològic (que està en concurs de creditors) per atraure empreses i talent. L'alcalde i candidat per CiU, Carles Puigdemont, ha reconegut que cal una implicació major de l'ajuntament i ha proposat impulsar "un pacte" en favor del parc durant el mandat que ve. 

La candidata popular, Concepció Veray, ha criticat que tant els governs tripartits com CiU han "oblidat" la indústria; Eugènia Pascual (ICV-EUiA) aposta per un canvi de model productiu que passi per formar millor els joves i els treballadors aturats majors de 45 anys i de captació d'empreses de l'àmbit tecnològic i mediambiental; Laia Pèlach (CUP) creu que cal un canvi de model productiu i apostar pel cooperativisme i l'economia social així com per les municipalitzacions dels serveis bàsics i Sílvia Paneque (PSC) ha proposat convertir Girona en una "marca del coneixement".

L'habitatge ha estat també tema de debat i totes les forces s'han compromès a fer un pas més per evitar desnonaments. El candidat de CiU, Carles Puigdemont, ha destacat que cap persona que ha demanat l'ajuda a la taula de mediació de l'habitatge ha estat desnonada. Malgrat tot, ha alertat que creixen els problemes amb els desnonats que paguen lloguer. 

En aquest punt, la cap de llista popular, Concepció Veray, ha discrepat de la resta de grups en considerar que no s'han de multar els bancs que no cedeixen habitatges buits, tal i com està fent l'ajuntament. Veray creu que cal apostar pel diàleg i tancar convenis. "Si això s'ha fet i no ha funcionat és perquè potser hi ha hagut manca de lideratge", ha criticat. 

Futurs equipaments i obres

Els candidats també han pogut expressar quines són les obres i equipaments que creuen prioritaris per al proper mandat. La cap de llista socialista, Sílvia Paneque, ha explicat que cal reforçar els eixos comercials i "eixamplar" el centre de la ciutat, així com fer "més amable" la carretera Barcelona. 

Per al PPC, la situació econòmica no permet parlar de "grans projectes" i, per això, l'aposta del partit és "tenir cuidat i en condicions el que ja tenim". Això sí, Veray ha dit que cal impulsar el projecte del Modern i la rehabilitació del Mercat del Lleó. 

Per la CUP, calen mesures per fer que la ciutat sigui "la Girona dels barris" i acabar amb el model de ciutat "centralitzada". Per això, la candidata, Laia Pèlach, ha proposat una "anella dels barris" i potenciar que la ciutat sigui verda i amable amb "un urbanisme pensat per a les persones".

Per part d'ICV, la cap de llista, Eugènia Pascual, ha apuntat que cal que els gironins "puguin viure en condicions" i això passa, segons els ecosocialistes, per mantenir els espais verds ben cuidats, acabar amb la xarxa de carrils bici o tenir un transport públic més estès i barat. 

En aquest apartat, el candidat a la reelecció, Carles Puigdemont, ha defensat que el seu govern ha elaborat molts projectes que ja estan "madurs" i que es podran desenvolupar al llarg del proper mandat. "Parlem de projectes concrets amb calendaris concrets", ha refermat. 

Així, ha anomenat projectes que no depenen de l'ajuntament (com el nou Treuta, la nova Clínica Girona o l'abaixador del TAV a l'aeroport) com d'altres que promou el consistori: la primera fase del projecte '4 rius i una sèquia', la remodelació de la plaça d'Espanya -davant de l'estació de tren-, cobrir la pista el pavelló de l'escola Cassià Costal, el pla especial de la Devesa, la reforma de la rambla Canalejas i Xavier Cugat, a Fontajau.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés