Actualizado 22/10/2015 16:46

Els alcaldes de les principals ciutats del Camp i l'Ebre fan front comú per garantir l'acollida de refugiats

Els municipis crearan un mapa de recursos disponibles per distribuir millor cadascuna de les famílies que arribin al país

Tarragona (ACN).-

Els alcaldes de les deu ciutats més grans de la demarcació de Tarragona i els presidents dels deu consells comarcals del territori s'han trobat aquesta tarda per començar a escriure el full de ruta que els permetrà acollir refugiats de la millor manera possible. A la reunió, que s'ha celebrat a la Diputació de Tarragona, també hi ha assistit Àngel Miret, coordinador del Comitè per a l'acollida de les persones refugiades de la Generalitat de Catalunya. Miret ha apuntat que s'hauran d'acollir al país uns 3.000 refugiats en un període de dos anys, i ha assenyalat que la prioritat, ara, és crear un mapa de recursos disponibles per decidir i distribuir, amb garanties, les famílies que puguin arribar.Àngel Miret també ha detallat com està previst que es faci l'acollida, fent un diagnòstic de cada família i persona a partir de la qual "es fa una distribució en el conjunt del territori on li permeti incorporar-se amb més normalitat a la vida cívica, ordinària i comunitària", ha dit. La intenció és que el centre de rebuda se situï a Barcelona, i des d'allà es faci el repartiment per tot el país.

Pel que fa al nombre, ha assegurat que "estem més que preparats" per rebre els 3.000 refugiats en dos anys que calcula la Generalitat, i ha recordat que l'any passat van arribar a Catalunya 117.000 persones noves, immigrants econòmics, de manera que la xifra no ha de suposar cap escull. En aquest sentit també ha remarcat que els recursos que s'utilitzaran vénen finançats per la Unió Europea. "No s'ocuparan recursos que s'adrecen a persones amb risc d'exclusió o vulnerabilitat social", ha insistit. Finalment, ha descartat que es puguin crear guetos. "És un perill del tot impossible", ha sentenciat, ja que "en cap cas es plantejaran avingudes de col·lectius en grups".

Crear un mapa de recursos

El pla que prepara la Diputació de Tarragona preveu que els deu municipis amb més habitants rebin els refugiats en una primera fase. Si fos necessari, en una fase posterior s'ampliaria el nombre de municipis d'acollida. En concret, cada població acollirà entre quatre i cinc famílies, a les quals s'oferirà habitatges públics o de lloguer per tal d'afavorir la seva integració.

La prioritat dels municipis en aquest moment és preparar un inventari de recursos immobles, materials i no materials, que posteriorment s'hauran d'incloure en una aplicació informàtica. Aquesta eina serà utilitzada com a banc de recursos i estarà al servei dels municipis, dels consells comarcals, de les diputacions, de la Generalitat i de les entitats del tercer sector.

El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, s'ha mostrat molt satisfet per "la immediatesa de la mobilització del territori". També ha expressat que els protocols són tan clars "que no ens podem equivocar de cap manera". Així, ha afirmat, "ja estem preparats", i només cal saber quantes persones arribaran per posar-se en marxa amb "operativitat i eficàcia", deixant de banda el "voluntarisme". A més, ha afegit que la Diputació de Tarragona aprovarà, en el plenari d'aquest divendres, destinar 100.000 euros "a les necessitats que puguin tenir, en origen, les famílies refugiades, així com a les primeres que es generin en el moment de l'arribada".

Per l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, rebre entre unes 3.000 persones a tot Catalunya és "un esforç perfectament assumible", i ha parlat de "personalitzar" els recursos en funció de les necessitats que tinguin els refugiats. En la mateixa línia s'ha expressat la tinent d'alcalde de Serveis Socials de l'Ajuntament de Tortosa, Anna Algueró, que ha indicat que acollir entre tres i quatre famílies a la capital del Baix Ebre "entra dins de les nostres previsions, i pensem que els podrem donar una acollida bona".

La Ciutat de Repòs i de Vacances de Tarragona, descartada

Tot i que el plenari de l'Ajuntament de Tarragona va aprovar, aquest dilluns, demanar a la Generalitat que s'adeqüés la Ciutat de Repòs i de Vacances per a l'acollida de refugiats, es tracta d'una opció que queda totalment descartada. Tal com ha explicat Miret, no es preveu l'arribada de refugiats en grup, i en tot cas, l'indret temporal on es concentraran i des d'on es distribuiran serà a Barcelona.

Ballesteros, a la sortida de la reunió d'aquest dimecres ja ha deixat clar que la proposta "massa gràcia no em fa", i ha apostat per "normalitzar i integrar les famílies", sense "eternitzar situacions de provisionalitat ni de guetització".

La reunió informativa celebrada aquest dimecres a la Diputació ha comptat amb l'assistència de representants dels consells comarcals de la demarcació i alcaldes i regidors d'Amposta, Cambrils, el Vendrell, Reus, Salou, Tarragona, Tortosa, Valls, Vila-seca i Calafell, a més del delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona, Joaquim Nin, i de diversos diputats de la Diputació de Tarragona.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés