Actualizado 26/06/2015 11:46

Els Agents Rurals fan un seguiment de les colònies de ratpenats protegits al Parc Natural de la Muntanya de Montserrat

Agencia Catalana de Noticias
ACN

A l'estiu els ratpenats capturen una mitjana de 6 insectes per minut i es converteixen un bon insecticida natural

El Bruc (ACN).-

El Grup de Suport de Muntanya dels Agents Rurals del Departament d'Agricultura realitza, en col·laboració amb la Universitat de Barcelona (UB), el seguiment d'una colònia de ratpenats de cova a l'avenc de Pouetons, al Bruc, dins del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat. El seguiment consisteix en fer tot el recorregut de l'avenc, almenys un cop al mes, prendre dades de temperatura i humitat relativa en determinats indrets de l'avenc i contar els ratpenats observats. En cas de trobar algun exemplar mort, aquest es recull i es lliura als biòlegs de la UB perquè en facin els estudis pertinents. Si és possible, s'intenta capturar algun exemplar anellat per conèixer millor les seves migracions.El ratpenat de cova, considerat una espècie vulnerable segons el catàleg de fauna amenaçada de Catalunya és un ratpenat de mida mitjana (30-34 cm d'envergadura), de vol ràpid (pot arribar als 50-60 Km/h) que surt a caçar poc després de la posta de sol a 10-20 m d'alçada en espais oberts. Sovint busca aliment a certa distància del seu refugi i s'alimenta a base de papallones nocturnes, mosquits i escarabats. A l'estiu un sol individu pot capturar una mitjana de 6 insectes per minut, de manera que es converteix en un insecticida natural "altament eficaç i peça clau per a l'equilibri de l'ecosistema", segons informen els Agents Rurals.

La importància del refugi es fa palès observant la gran pila d'excrements present a la zona de l'avenc més utilitzada per la colònia. És un ratpenat troglòfil i gregari, arribant a concentracions de 1600-1900 exemplars per m2, que hiverna, entre mitjans de novembre i finals de febrer. Ho fa en coves de temperatura relativament baixa i constant (5-12ºC) i humitat elevada. És una espècie migradora que efectua rutes de 130-160 km de recorregut entre les localitats d'hivern i les d'estiu, tot i que han realitzat itineraris de fins a 350 km.

Factors com l'alteració de les seves zones de caça, la construcció d'infraestructures que faciliten l'accés a les cavitats, l'augment de presència humana en el seu hàbitat i el canvi climàtic han provocat que tendeixin a agrupar-se en menys colònies, però més grans en nombre d'individus, disminuint així la diversificació del risc. Segons informen els Agents Rurals, aquesta alta concentració d'individus en pràcticament un sol refugi, i degut a l'alt valor ecològic de l'espècie, fa que sigui necessari fer un seguiment d'aquest refugi per tal de prendre les mesures que calguin per conservar-lo.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés