Publicado 23/12/2015 15:33

Els Agents Rurals desmunten part de l'ampliació de la via ferrada de Sant Feliu de Guíxols perquè afecta aus protegides

La Generalitat investiga qui va posar les subjeccions a la roca perquè no disposava d'autorització per fer-ho

ACN

Sant Feliu de Guíxols.-Els Agents Rurals han desmuntat part de la zona on es preveia ampliar la via ferrada de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) perquè afectava la zona de nidificació de dues aus protegides. Durant la primera quinzena de desembre, els rurals han retirat de les roques la major part de les piquetes i altres materials de subjecció que s'hi havien clavat. La Generalitat investiga ara qui va decidir posar-les, perquè no disposava de l'autorització pertinent per fer-ho. Els claus, grapes i passamans que hi havia afectaven directament una àrea on hi crien els corbs marins emplomallats (amenaçats d'extinció) i el xoriguer comú. De moment, s'han retirat els elements que impedeixen l'accés a la zona, i la resta de materials de subjecció es trauran un cop acabi el període de cria de les dues aus.

El desmuntatge dels elements de subjecció i seguretat s'ha fet durant la primera quinzena d'aquest desembre. Els agents del Grup de Suport de Muntanya (GSM) dels rurals han retirat gran part dels claus, grapes i passamans que s'havien posat a la zona on es preveia ampliar la via ferrada de la Cala del Molí. Qui els hi havia posat, d'entrada, no disposava de l'autorització pertinent per fer-ho. Però a més, els diferents elements metàl·lics afectaven directament la zona de nidificació de dues aus protegides. En concret, el corb marí emplomallat i el xoriguer comú. Segons destaca el Departament d'Agricultura, del qual depèn Medi Ambient, en el cas del corb, l'afectació a la zona on nidifica és especialment greu. "El corb marí emplomallat es considera amenaçat d'extinció amb la categoria de vulnerable", indica el Departament.De fet, Catalunya acull la població més important d'aquesta espècie que hi ha a la costa del Mediterrani occidental. Sobretot, el corb marí emplomallat es concentra a les comarques de la Selva i l'Alt Empordà, "en indrets específics i molt concrets on hi ha condicions que permeten que hi facin niu sense que puguin accedir-hi depredadors terrestres", indica la Generalitat.Investiguen qui hi ha al darrereDe moment, els Agents Rurals han desmuntat els accessos cap a la zona que ampliava la via ferrada i aquells elements metàl·lics més propers als nius. "A fi de no interferir en la reproducció d'aquestes aus, el material que queda per desmuntar s'enretirarà un cop acabi el període de cria", indica Agricultura. La Generalitat subratlla que aquesta ampliació no estava autoritzada i, de fet, ja ha obert un expedient i investiga qui hi ha al darrere. "L'ampliació de la via ferrada afecta en part l'Espai d'Interès Natural Massís de Cadiretes, designat Zona d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) i Zona d'Especial Conservació (ZEC)", informa el Departament.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés