Actualizado 11/12/2014 15:55

Els afectats pel caragol poma alerten Brussel·les que la plaga podria estendre's per tota Europa

Una delegació de les Terres de l'Ebre demana a la CE ajuda per als pagesos i per investigar com combatre aquesta espècie invasora

Brussel·les (ACN).-

La invasió del caragol poma als arrossars de l'Ebre arriba a Brussel·les. Una delegació de les Terres de l'Ebre formada per representants d'Unió de Pagesos i de l'associació SEO/BirdLife i diputats d'ERC s'ha reunit aquest dijous amb la Comissió Europea per demanar ajuda i advertir que la plaga podria estendre's de forma "terrible per tota Europa". "Aquesta és una preocupació que ha de ser absolutament europea" i "pensar que és un problema local del Delta de l'Ebre és el primer i grandíssim error que es pot fer", ha denunciat l'eurodiputat d'Esquerra Josep Maria Terricabras. Els afectats reclamen també a l'executiu comunitari que financi la recerca i investigació per combatre aquesta espècie invasora."Portem cinc anys de caragol poma i ens fa la sensació que estem igual que el primer dia", s'ha queixat Dani Forcadell, pagès i responsable del sector de l'arròs d'Unió de Pagesos. "Podríem ser el primer país del món que realment resolgui la plaga, perquè fins ara a tot arreu on ha entrat mai més en la vida no se l'han pogut treure del damunt", ha defensat Forcadell, apel·lant a la "implicació i coordinació de tothom". Forcadell ha acusat les administracions públiques d'estar-se "passant les responsabilitats dels uns als altres", ha lamentat la "imatge lamentable" que s'està donant i ha advertit que la plaga "després vindrà a Europa".

"A Europa hi ha 450.000 hectàrees arrosseres", ha recordat Terricabras. "El caragol poma es reprodueix d'una forma fantàstica i, a més, es pot estendre amb molta facilitat, una barca que passa pel riu el pot escampar, un pescador el pot repartit, i la plaga podria ser terrible", ha alertat l'eurodiputat republicà, que farà preguntes parlamentàries a la Comissió Europea i intentarà que el comitè de Peticions de l'Eurocambra debati el problema.

El representant a les Terres de l'Ebre de SEO/BirdLife, Ignasi Ripoll, ha alertat que "una plaga que ara està afectant un tros del Delta en un futur pot afectar totes les zones humides del Mediterrani, des de Portugal fins a Turquia, i també a la riba sud". I ha reivindicat que "es tingui en compte el valor mediambiental que té el Delta", que és "una zona humida on hi ha fauna important i és un dels pocs deltes ben conservats de l'Estat i de la UE".

El diputat i portaveu d'ERC a la comissió d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Dionís Guiteras, i el també diputat i portaveu adjunt d'Esquerra al Parlament de Catalunya, Lluís Salvadó, han acompanyat Forcadell i Ripoll. La delegació s'ha pogut reunir amb representants de les direccions generals d'Agricultura, Medi Ambient i Sanitat i Protecció dels consumidors de la Comissió Europea. També s'ha entrevistat amb els responsables de l'executiu comunitari del programa LIFE per a l'Estat. Forcadell ha demanat ajuda econòmica "per ales pagesos que realment estan perdent la collita per culpa d'aquest bitxo" i també "que hi hagi més recerca i investigació". I ha posat com a exemple la reacció de Brussel·les davant del veto rus, l'estiu passat. "La UE es va moure i hi va haver una sèrie de mecanismes perquè al pagès no li afectés, ara demanem el mateix, portem ja dos anys amb pèrdues molt grans per hectàrea", ha denunciat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés