Publicado 08/04/2015 13:36

ELISAVA descodifica el disseny a partir de la metodologia d'elBulliLab de Ferran Adrià

El projecte busca comprendre les diverses facetes que caracteritzen els processos creatius per comprendre globalment la disciplina

Barcelona (ACN).-

L'Escola Superior de Disseny i Enginyeria de Barcelona (ELISAVA) ha impulsat el 'Decoding del Disseny', un projecte de recerca i innovació que parteix de dos mons paral·lels com la gastronomia i el disseny per desxifrar els processos creatius. Així, a partir de la metodologia 'Sapiens' desenvolupada per elBulliLab, ELISAVA busca desxifrar el procés del disseny, trobar les claus que permetin endreçar el coneixement d'aquest àmbit i comprendre globalment la disciplina. L'equip de recerca d'ELISAVA ha estudiat des de finals de l'any passat el treball d'elBulliLab i ha revisat les fonts documentals i bibliogràfiques existents, en un projecte que s'estendrà fins al juliol del 2017.L'equip de recerca d'ELISAVA ha estudiat a fons el treball d'elBulliLab, ha revisat les fonts documentals i bibliogràfiques existents sobre el món del disseny i els seus processos.

Un dels primers passos ha estat acotar el camp d'estudi específicament al disseny de producte o industrial, amb la voluntat d'aplicar posteriorment la mateixa metodologia d'anàlisi a la resta de disciplines. L'objectiu és definir els seus àmbits, la seva evolució, la interrelació amb altres disciplines i la seva transformació al llarg del temps.

Per descodificar aquest procés, s'ha decidit treballar de manera específica sobre les fases primeres del procés del disseny com a primer pas per treballar més tard en les del desenvolupament, la implementació i la validació.

Per ordenar el procés del disseny ELISAVA ha desenvolupat el 'Toolkit' sobre el procés creatiu, una eina col·laborativa que busca implicar els professionals del sector, que són els que més coneixement tenen sobre la matèria.

Amb un format imprès durant la primera fase, el 'Toolkit' s'enviarà a diversos professionals del disseny per recopilar informació a partir de casos pràctics. Els destinataris podran dibuixar en forma de mapa el procés creatiu que han seguit en el desenvolupament dels seus productes per elaborar una recopilació d'informació sobre els processos creatius dels principals actors del disseny. El 'Toolkit' hauria, així, de convertir-se en una eina d'investicgació i, a la vegada, de reflexió que contribueixi al desenvolupament d'una metodologia del disseny.

Segons els impulsors de la iniciativa, 'Decoding del Disseny' farà el procés creatiu i de desenvolupament del disseny més comprensible, intents i eficient i posarà a l'abast de professionals, empreses, institucions i centres universitaris del sector arreu del món.

Per Daniel Cid, director científic d'ELISAVA, ha destacat que el sistema 'Sapiens' d'elBulliLab sorgeix de la "pràctica" i que és per aquest motiu que s'ha pogut exportar i "connectar ràpidament" amb el sector del disseny. En aquesta mateixa línia, ha valorat la importància del projecte que sorgeix, com totes les iniciatives de Ferran Adirà, "de la passió pel que fem".

Convertir Catalunya en el referent mundial del disseny

Ferran Adrià s'ha definit com "un malalt de l'eficiència" per treballar, posteriorment, des de l'anarquia. En aquesta línia, ha destacat la importància del coneixement, que és "fonamental" per encarar el futur. D'aquí el seu lema 'Menjar coneixement per alimentar la creativitat', la clau de la seva "filosofia".

Per això, Adrià avança que l'objectiu principal del projecte és que el disseny pugui seguir el model de la gastronomia, convertint Barcelona i Catalunya en un referent mundial.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés