Actualizado 20/12/2014 13:06

Un documental ret homenatge a la figura de la dona pagesa al Solsonès i en reivindica la seva tasca

Agencia Catalana de Noticias
ACN

S'han fet 44 entrevistes a dones majors de 85 anys, que relaten les seves vivències personals en diferents àmbits

Riner (ACN).-

El documental 'Dona Pagesa - Solsonès, terra de masies' vol servir d'homenatge a les dones pageses del Solsonès que al llarg de la seva vida han treballat de manera silenciosa per tirar endavant la família, la casa i el negoci familiar. Durant gairebé dos anys s'han entrevistat 44 dones majors de 85 anys que han fet un relat detallat de les seves vivències. El treball es presenta públicament aquest dissabte amb motiu del18è Premi Signum que, precisament, recau sobre aquest col·lectiu. El president del Consell Comarcal del Solsonès, Joan Solà, ha explicat a l'ACN que la dona pagesa "moltes vegades ha passat desapercebuda, però ha tingut un paper molt important en el desenvolupament de la comarca".El Consell Comarcal del Solsonès i l'Arxiu Comarcal, en col·laboració amb l'Institut d'Estudis Ilerdencs, el Departament de Cultura i La Caixa, han impulsat l'edició d'un documental que relata la vida rural al Solsonès 70 anys enrere de la mà de diferents dones de la comarca. El treball, produït per l'empresa cardonina E2S, s'ha centrat en la vida personal d'un total de 44 dones majors de 85 anys que, majoritàriament, han viscut a pagès. Les entrevistes s'han fet durant un any i mig i s'ha arribat a les cinquanta hores de gravació.

La presentació del documental coincideix amb l'atorgament del Premi Signum -amb 18 anys d'història i que cada any reconeix una persona o entitat significativa del Solsonès- al col·lectiu de la dona pagesa. El president del Consell Comarcal del Solsonès, Joan Solà, ha destacat que aquest col·lectiu "moltes vegades ha passat desapercebut però, en canvi, ha tingut un paper molt important en el desenvolupament econòmic de la comarca". "Aquestes dones han fet una feina imprescindible i si avui dia som on som és gràcies a elles", ha destacat Solà.

Testimonis únics

La Maria Vendrell i la Montserrat Barcons són dues de les testimonis que apareixen al documental i relaten com ha estat la seva vida a pagès. Totes dues tenen 87 anys i sempre han viscut en masies aïllades, l'una a cal Matinyó (Riner) i l'altra a Mirubalda (Pinós). Tant Vendrell com Barcons coincideixen a afirmar que la dona de pagès "havia de fer de tot": des de la feina a les granges o les terres, fins a portar la casa i cuidar els nens. "Abans les dones érem bastant esclaves i crec que avui dia cap dona aniria a pagès amb les condicions que teníem aleshores", ha relatat Vendrell.

Les dues entrevistades també creuen que la seva vida hagués estat molt diferent si haguessin viscut a la ciutat. De fet, Barcons ha confessat que ella "no volia ser una pagesa", sinó que la seva intenció era anar a la ciutat. "A mi m'agradava tallar els cabells i me'n volia anar a la ciutat, però el meu home no volia marxar d'aquí i ens vam quedar", ha expressat. Amb tot, la veïna de Riner considera que ha tingut una vida "molt feliç" i que el fet de viure a pagès va permetre que "mai no passéssim gana".

La infantesa, la vida religiosa o la guerra

El treball documental s'ha dividit en diferents àrees temàtiques, entre les quals s'hi troba la infantesa, la festa, la guerra, el paper de la dona dins de la família, la vida de casada o la vida religiosa. Precisament, la religió és un àmbit molt important en la vida de la majoria de les dones de pagès. La Montserrat Barcons relata que ella va anar abans a missa que a escola i la seva mare caminava mitja hora per arribar a l'església amb ella a coll. "Per mi la religió és una devoció i no una obligació i crec que si puges sense religió, quan ets vell et pots desesperar i, en canvi, si pots resar tens una mena de consolació", relata Barcons.

Dones "invisibles"

Dos dels autors del documental, la Rosa Maria Vila i el Jordi Torner, han explicat que la conclusió que treuen després de fer el documental és que totes aquestes dones "han passat molt desapercebudes al llarg de la seva vida, com si fossin invisibles". Per contra, Vila creu que les dones de pagès "han estat molt importants per mantenir el tipus de societat d'una comunitat rural com la del Solsonès i per conformar la societat que tenim avui dia". Torner considera que són unes dones "molt valentes" i que, en general, "fan un balanç positiu de la seva vida".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés