Actualizado 31/08/2015 08:05

La DO Terra Alta espera mantenir aquest 2015 els 40 milions de quilos de raïm de l'any passat

Les condicions meteorològiques han afavorit els ceps i la qualitat es preveu "molt bona"

Gandesa (ACN).-

Fa una setmana que s'ha iniciat la verema als cellers de la DO Terra Alta, una tasca que s'allargarà fins a mitjans d'octubre. La collita que es preveu "molt bona", tant en quantitat com en qualitat, i és que les condicions meteorològiques d'enguany han fet "que la planta no hagi patit". Així ho ha explicat a l'ACN el president de la DO, Joan Arrufí, que ha recordat també els problemes d'humitat i fongs que van tenir la passada campanya i que, aquest 2015, creuen que no es repetiran. Pel que fa a les xifres, confien mantenir els 40 milions de quilos de la verema del 2014, i continuen apostant fort per la promoció, sobretot internacional, de la garnatxa blanca, que és la seva "varietat estrella".L'any passat les pluges de finals d'agost i principis de setembre van provocar problemes d'humitat i fongs "que van acabar amb podridures", ha fet memòria Arrufí. Enguany, però, "el temps ens aguanta bé", ha celebrat, i les pluges de l'hivern i la primavera no han fet mal. Ara a l'estiu, contra tot pronòstic, les diverses onades de calor no han afectat el conreu. "Pensàvem que ens avançaria la collita", ha reconegut, però l'únic que va passar és que "va aturar una mica la planta i la maduració del raïm".

Així, la majoria dels 51 cellers de la DO Terra Alta -40 dels quals són elaboradors embotelladors- ja han començat a veremar les varietats blanques, les més primerenques, entre les quals hi ha la més reconeguda de la comarca: la garnatxa blanca. Més tard s'iniciarà la collita de les varietats negres, que no acabarà fins a mitjans d'octubre.

Arrufí ha explicat que la verema cada cop s'allarga més, ja que "es mira el moment més òptim" per collir cada varietat, tenint en compte les seves particularitats. En total, esperen mantenir la xifra de l'any passat, d'uns 40 milions de quilos de raïm al final de la campanya, igual que tampoc creuen que variï el preu de venda, d'entre 20 i 60 cèntims d'euro per quilo.

Referent a les qualitats dels vins que s'obtindran d'aquesta campanya, el president de la DO ha manifestat que els blancs tindran una "millor acidesa", i que es podran envellir una mica més, mentre que als negres predominarà "molta fruita, cos i ànima, que és el nostre segell".

Cal recordar que la Terra Alta produeix entre el 75 i el 80% de garnatxa blanca de tot l'estat espanyol, i un terç de la producció mundial. Precisament la DO, conjuntament amb les quatre denominacions d'origen aragoneses -Cariñena, Campo de Borja, Calatayud i Somontano-, continua treballant dins d'un programa europeu de promoció d'aquesta varietat als Estats Units, concretament a Nova York i Florida, i al Canadà. "És un treball que no dóna resultats immediats, però ens ajudarà a situar-nos al món", ha conclòs Arrufí.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés