Publicado 27/10/2015 10:25

La DO Empordà ha triplicat les vendes i doblat les exportacions en els últims 10 anys tot i mantenir la producció

El secret de l'èxit ha estat apostar per un nou model productiu basat en la qualitat per sobre de la quantitat i per les varietats de raïm autòctones com ara la garnatxa blanca i negra

La DO Empordà comença a recollir els fruits del model de negoci que va començar a implantar ara fa uns 10 anys amb una decidida aposta per les produccions de qualitat, generalment més petites i amb major pes de les varietats autòctones. Així, tot i mantenir en unes 2000 hectàrees la superfície de vinyes i en uns 60.000 Hl anuals la producció, el nombre de cellers s'ha doblat en aquest temps passant dels 25 de l'any 2005 als 50 actuals. Malgrat que la producció s'ha mantingut, la comercialització de vins de la DO s'ha incrementat notablement per la reducció del pes de vi de taula i del vi a doll en favor del vi de qualitat. Aquest fet, sumat a l'aposta per varietats autòctones com la garnatxa blanca i negra ha fet que les vendes s'hagin triplicat i que les exportacions s'hagin doblat.Aplicant un nou model productiu, els cellers han apostat en aquests 10 anys per produccions més petites que permeten un bon maneig dels cellers i un major control en les vinyes. També s’ha incorporat una nova generació de viticultors i enòlegs amb bona formació i capacitació que han apostat també per l'enoturisme com a eina per donar a conèixer els vins de la DO Empordà.Aquesta tendència d'apostar per la qualitat davant la quantitat ha anat acompanyada per una clara aposta per les varietats autòctones de l’Empordà. En els darrers cinc anys, per exemple, un 73% de les vinyes plantades són de varietats autòctones, principalment garnatxa blanca i negra. A més, la DO disposa d’un gran percentatge de vinyes velles, amb un 20% dels ceps amb més de 50 anys i prop del 50% de més de 30 anys. Això fa que tot i que es redueixi el rendiment mig de producció –d'uns 4.500 quilos per hectàrea- per l'edat de les vinyes, s'incrementi molt la qualitat amb vins singulars i amb caràcter. Increment de les vendes i les exportacionsLa decidida aposta dels cellers empordanesos per la qualitat dels seus vins s’han traduït en increment de vendes durant els darrers anys malgrat la crisi econòmica i el descens mundial de consum de vi. Del 2005 al 2015, les vendes han passat d’1,7 milions a 5,4 milions d’ampolles. Les exportacions tampoc han parat de créixer en aquesta dècada i s’ha doblat durant aquest període, passant dels 3.638 als 6.617 Hl. L’any 2005, els vins amb DO Empordà s’exportaven a 27 països, mentre que en l’actualitat ja en són 43.Major prestigi dels vins de la DO EmpordàAquest canvi de model productiu ha contribuït a augmentar el reconeixement de la qualitat dels vins de la DO Empordà. Les puntuacions dels vins empordanesos a les principals guies de referència no han parat de créixer. L’any 2008, per exemple, només un vi de la DO Empordà entrava a la selectiva llista de vins excel·lents de la Guia Parker. Avui en dia una vintena de vins DO Empordà obtenen aquesta nota. El mateix ha passat amb la Guia Peñin, que l'any 2005 qualificava una vintena de vins com a excel·lents i molt bons i en la seva edició ja eren més de 200 els vins amb aquestes puntuacions. I sense anar més lluny, a la darrera edició dels Premis Vinari, la DO Empordà ha estat la denominació catalana amb un major nombre de vins finalistes en els guardons en les categories de vins tranquils (negres, blancs, rosats i dolços).




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés