Actualizado 28/04/2015 19:49

Diversos col·lectius de Vilanova i la Geltrú impulsen un projecte per reivindicar la història de la Masia d'en Cabanyes

Agencia Catalana de Noticias
ACN

L'objectiu és editar un document audiovisual que reculli vivències dels vilanovins en visites a la finca durant el segle XX i també anècdotes actuals

Vilanova i la Geltrú (ACN).-

El Grup de Dones amb Memòria de Vilanova i la Geltrú, l'Aula d'Extensió Universitària de la Gent Gran del Garraf i alumnes de l'institut Lluch i Rafecas han impulsat un projecte per posar en valor la història de la Masia d'en Cabanyes. Es tracta d'un recull d'històries explicades en primera persona relacionades amb els jardins de la finca, que tradicionalment han estat un punt referent per a excursions i celebracions. Una vintena d'estudiants de primer de Batxillerat s'encarregaran de recollir els testimonis d'aquestes vivències, amb la col·laboració dels membres de la resta d'entitats que impulsen la recuperació de la memòria històrica vilanovina. El material recollit serà publicat en un document audEl projecte s'ha posat en marxa sota el nom 'Investigació, recull i difusió de la Memòria de la Masia d'en Cabanyes i les persones que hi van viure' perquè, segons ha explicat una de les coordinadores, Judit Barbacil "la Masia necessita que algú l'expliqui i doni a entendre realment tots els interessos que hi ha ocults en ella". D'aquesta manera, considera Barbacil, es podrà posar en valor tant la importància de l'edifici -considerat una icona del Romanticisme- com de les històries viscudes dins els boscos i jardins de la finca durant els últims 100 anys.

Una altra de les coordinadores, Núria Mestre, ha remarcat que aquest projecte busca especialment anècdotes i històries personals viscudes als terrenys que envolten la Masia, els quals són d'accés públic des de fa 30 anys, si bé anteriorment també eren zona habitual d'excursions i entremaliadures de canalla que entrava a la finca. "Hi ha molta gent que ve als jardins i participa del bon dia i usa les barbacoes però no participa de la història d'aquesta casa", ha reconegut Mestres per tal de remarcar quin és l'escenari clau per a recollir anècdotes.

Un dels objectius que s'han marcat els impulsors del projecte és aconseguir recollir històries a través "de fonts primeres", ha explicat Núria Mestres, amb "persones que tinguin la memòria directa" de les celebracions i activitats fetes dins la finca. Per part dels alumnes que hauran de recollir aquests testimonis a través de nombroses entrevistes, Lucas Aguirre, un dels estudiants, ha assegurat que es senten "els hereus del patrimoni i de la memòria de la gent gran" i considera que han de contribuir a apropar-ho a les noves generacions.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés