Actualizado 22/10/2015 16:41

La Diputació de Lleida prova a Maials les possibilitats dels cultius de l'ametller i la tòfona amb l'aplicació de diferents dotacion

L'ens ha invertit prop de 100.000 euros en ambdós assajos experimentals, que s'allargaran uns 10 anys

Maials (ACN).-

La Diputació de Lleida preveu començar a produir al 2016 les primeres ametlles a la finca de Maials (Segrià) on, en col·laboració amb l'IRTA, ha posat en marxa un assaig experimental per avaluar la productivitat d'aquest cultiu a la zona del Segarra-Garrigues a partir de l'aplicació de diferents dotacions de reg. En la mateixa finca també ha endegat una plantació de tòfones, en aquest cas amb la UdL, per veure les possibilitats d'aquest cultiu amb el reg de suport. La diputació ha invertit prop de 100.000 euros en el projecte, que s'allargarà uns 10 anys i que busca posar els resultats que es vagin obtenint a disposició dels pagesos per tal que puguin plantejar-se apostar per aquests cultius.La Diputació de Lleida ha posat en marxa en una finca de la seva propietat situada al terme municipal de Maials un assaig experimental innovador a les comarques de Lleida per conèixer la producció i la rendibilitat que pot tenir el cultiu de l'ametller i de la tòfona a partir de l'aplicació de diferents dotacions de reg. L'objectiu del projecte, que es desenvoluparà durant 10 anys, és aportar informació "precisa, testada i rigorosa" perquè amb el regadiu del Segarra-Garrigues els pagesos i empreses agràries puguin apostar per aquests cultius en funció de la dotació d'aigua de què puguin disposar, segons ha destacat el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé.     

En el cas de l'ametller s'han plantat unes 8 hectàrees amb reg de suport. L'assaig, que porta a terme l'IRTA, segueix l'experiència que s'està duent a terme a Califòrnia, on amb l'aplicació d'aigua s'obtenen produccions molt més elevades que les que es fan actualment a Catalunya. L'objectiu és que els ametllers puguin entrar en producció al més aviat possible i la previsió en aquest sentit passa per començar a obtenir alguna ametlla a partir del 2016 i al 2017 ja tenir una producció representativa dels resultats que es volen obtenir en el futur.

La producció mitjana d'ametlla en secà a Catalunya se situa entorn dels 125 kg de gra per hectàrea i any mentre amb reg s'estan obtenint entorn d'uns 1.500 kg/ha/any per amunt, segons l'experiència dels assajos que fins ara ha dut a terme l'IRTA. En la parcel·la experimental de Maials l'objectiu és assolir produccions de 2.500 kg/ha/any i poder arribar fins als 3.000, amb plena dotació. En aquest sentit, el cap del Programa d'ús eficient de l'aigua de l'IRTA, Joan Girona, ede l'IRTA, Joan Girona, ha destacat que d'obtenir 125 a 3.000 kg, "la rendibilitat del cultiu és molt diferent".

Girona ha remarcat que "l'ametller no és un conreu de secà tot i que en condicions de secà dóna producció" però "si se li dóna aigua té unes respostes excel·lents", com es vol demostrar amb l'assaig experimental de Maials. Cal tenir en compte, però, que la finca rep l'aigua del regadiu del Segrià Sud, en una zona amb una dotació d'uns 2.400 m3/ha/any, però això no impedeix que pugui arribar a regar fins amb qualitats de 5.000 o de 8.000 m3/ha/any ja que l'explotació compta amb una dotació d'aigua que no utilitza i que, per tant, pot destinar a incrementar la dotació de reg dels cultius d'ametller i tòfona.     

Cultiu de la tòfona

A més de poder veure les possibilitats del cultiu de l'ametller amb diferents dotacions de reg, la Diputació de Lleida també ha posat en marxa a la mateixa finca de Maials, en aquest cas en col·laboració amb la Universitat de Lleida (UdL), un assaig experimental de tòfona per valorar les possibilitats d'aquest cultiu a la zona a partir de l'aplicació de diferents dotacions de reg.

En concret, s'ha plantat una superfície d'1 hectàrea amb unes 300 alzines tofoneres, que produiran tat tòfona negra com tòfona d'estiu. L'objectiu, segons ha explicat el professor de Patologia de la UdL, Carlos Colinas, és veure quines produccions de tòfona es podran obtenir en un futur i saber quina de les dues varietats dóna uns millors resultats i, per tant, resulta més rendible en una zona on no existeix experiència pel que fa a aquest cultiu.

Les alzines s'han plantat fa un parell de mesos i la previsió és començar a estudiar la parcel·la l'any vinent i, a partir d'aleshores, anar agafant dades cada any o dos mentre no comencin a produir tòfones, cosa per la qual hauran de passar prop de 10 anys.

La Diputació de Lleida ha invertir prop de 100.000 euros en ambdós projectes, que han servit per condicionar les parcel·les, plantar-hi tant els ametllers com les alzines tofoneres i per instal·lar-hi el reg.

Joan Reñé, acompanyat pels responsables de l'IRTA i de la UdL i de l'alcalde de Maials, David Massot, ha visitat aquest dijous les parcel·les on s'han plantat els ametllers i les alzines tofoneres per comprovar l'estat dels assajos que s'hi estan duent a terme.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés