Actualizado 16/06/2015 13:21

La Diputació de Lleida ha dut a terme 28 intervencions al Segrià per preservar béns culturals

Agencia Catalana de Noticias
ACN

L'Institut d'Estudis Ilerdencs hi ha destinat 544.613,24 euros en els darrers quatre anys

Lleida (ACN).-

La Diputació de Lleida ha invertit en els darrers quatre anys en 22 municipis del Segrià per preservar elements patrimonials, fonamentalment béns immobles. En concret, a través de les línies d'ajuts de l'IEI, la corporació ha destinat 544.613,24 euros que han permès 28 actuacions en aquesta comarca, la majoria de les quals en esglésies o elements civils que al seu dia van ser declarats patrimoni d'interès local que calia preservar. Destaquen les intervencions a les esglésies de la Mare de Déu del Merli d'Alguaire i de la Nativitat de la Mare de Déu de Sunyer o a Lleida, la consolidació de les estructures gòtiques de l'Arc del Pont i de paraments de muralla del Turó de la Seu Vella.Entre les actuacions dutes a terme per la Diputació de Lleida en l'actual mandat destaca la duta a terme a l'església gòtica de la Mare de Déu del Merli d'Alguaire, un monument declarat Bé Cultural d'Interès Local (BCIN). En tres fases d'intervenció consecutives, l'església s'ha consolidat, rehabilitat i restaurat, tot posant en valor un dels monuments més rellevants per a la història del municipi. Així mateix, la diputació lleidatana també ha contribuït a millorar l'església de la Nativitat de la Mare de Déu de Sunyer, un edifici romànic, amb ampliacions gòtiques i remodelacions barroques. En concret, s'ha recuperat la porta romànica ubicada a la façana nord, s'ha arranjat el campanar i s'ha restaurat la capella gòtica d'aquest edifici declarat BCIL des del 2000.

Un altre element patrimonial del Segrià que s'ha començat a recuperar durant aquests anys gràcies a l'ajut de la Diputació de Lleida és l'ermita de Sant Jaume de la Granja d'Escarp, datada a la segona meitat del segle XVII. Aquesta ermita va ser declarada BCIL el 2001. Així mateix,  també s'ha actuat en la consolidació de l'església romànica de Sant Joan de Carratalà, a Aitona, de finals segle XII o principis del XIII, i a Soses, al temple parroquial dedicat a Sant Llorenç, declarat BCIL des del 2004.

A la ciutat de Lleida, destaca la restauració i consolidació de les estructures gòtiques de l'Arc del Pont, així com també els projectes d'arranjament i consolidació de paraments de muralla del Turó de la Seu Vella. La resta de poblacions del Segrià que han restaurat béns integrants del patrimoni cultural han actuat majoritàriament en les esglésies i ermites però també en elements civils com ara cabanes de volta, viles closes, edificis que formen part de BCINS, com és el cas del centre històric d'Almacelles, entre altres.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés