Publicado 09/07/2015 11:46

Detinguts deu membres d'una organització que estafava gent gran i es quedava els seus pisos

L'organització els oferia rendes vitalícies i finançament de deute que després no complien

Barcelona (ACN).-

Els Mossos d'Esquadra han desarticulat una organització que estafava gent gran i es quedava els seus pisos. S'han detingut deu membres d'aquesta organització especialitzada en l'apropiació d'immobles mitjançant l'oferiment de rendes vitalícies i el finançament de deute, que després no complien. Els agents també han denunciat nou persones més. El frau dels productes financers ronda els 3 milions i s'ha sol·licitat l'embargament de 150 immobles així com el bloqueig bancari a 75 empreses i 15 persones. Els Mossos han practicat l'obertura d'una caixa forta en una entitat bancària de Barcelona i tres registres en domicilis de Barcelona, Badalona i L'Hospitalet i un altre en un despatx d'advocats.Arran de la denúncia d'un particular, tot just fa un any, es va iniciar una investigació que ha permès desmantellar una organització criminal formada per vint persones especialitzada en cometre estafes.

Aquesta organització utilitzava un enrevessat sistema d'accions per apropiar-se dels immobles. De fet, diversificaven els enginys per acabar obtenint les propietats de les víctimes, com ara: oferir als seus clients finançament per pagar deutes, comprar societats que es trobaven en un estat de precarietat o bé enganyar persones d'edat avançada mitjançant l'oferiment de rendes vitalícies. També es dedicaven a la falsedat documental i al blanqueig de capitals, entre d'altres fets delictius.

L'organització captava persones d'edat avançada amb problemes econòmics emprant gairebé sempre el mateix mètode: primer oferien a potencials clients la possibilitat d'obtenir una renda vitalícia que els permetria complementar les seves pensions. Aquestes víctimes eren localitzades mitjançant anuncis que posaven als diaris, a Internet, o bé accedint als registres oficials als quals tenien accés els seus advocats.

Les víctimes signaven unes condicions de rendes vitalícies davant d'un notari que, en un primer moment, semblaven favorables per als interessats. Però la realitat era que allò que signaven, totalment enganyats, els desprotegia totalment i no obligava l'organització a pagar les rendes, sinó que fixava que el comprador podia desnonar el venedor i quedar-se la seva propietat des del primer moment.

Per tant, els detinguts s'apropiaven dels immobles, desnonaven els antics propietaris i no els abonaven els diners promesos. Fins al moment els mossos tenen detectades una cinquantena de persones afectades, tot i que s'estan analitzant molts més casos que presenten els mateixos indicis.

Els investigadors van detectar que aquest no era l'únic sistema que utilitzaven, ja que també falsificaven documents per poder sol·licitar hipoteques, obrien línies de crèdit per a les empreses de l'organització o finançaven vehicles. Aquests crèdits que demanaven mai no eren satisfets, i per tramitar-los usaven homes de palla, testaferros, amb l'objectiu que mai els relacionessin amb els fets.

Els investigadors han determinat que el frau dels productes financers ascendeix aproximadament a uns 3 milions d'euros. Pel que fa a les operacions immobiliàries, els Mossos han indicat que és difícil poder quantificar-les de moment, ja que prèviament cal estudiar un gran nombre d'operacions notarials que no han pogut ser estudiades per evitar posar en risc la investigació. De moment, però, s'ha sol·licitat l'embargament de 150 immobles, la intervenció de set vehicles i el bloqueig bancari sobre 75 empreses i 15 persones, tots ells relacionats amb l'organització investigada.

Els agents van practicar l'obertura d'una caixa forta en una entitat bancària del Passeig de Gràcia de Barcelona, tres registres en domicilis de Barcelona, Badalona i L'Hospitalet de Llobregat i un altre en un despatx d'advocats de Barcelona i van intervenir un gran nombre de documentació que ara ha de ser analitzada per poder localitzar la resta de víctimes d'aquesta organització.

La investigació, que es troba sota secret de sumari, ha estat tutelada pel Jutjat d'Instrucció número 32 de Barcelona.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés