Actualizado 28/01/2015 09:13

Detecten porcs senglars a l'espai protegit de la Desembocadura del riu Foix, a Cubelles

Agencia Catalana de Noticias
ACN

Els voluntaris que cuiden l'espai han visualitzat una dotzena d'exemplars a la zona durant les nits d'aquestes últimes setmanes

Cubelles (ACN).-

Des de principis de gener, els agents voluntaris que vigilen la Desembocadura del Foix han observat que una família de porcs senglars està visitant la zona de forma sistemàtica. Són una dotzena d'exemplars que, sempre durant la nit, ressegueixen els arbres i arbustos de la zona per extreure'n les arrels. Els vigilants de l'espai estan sorpresos perquè mai abans havien detectat una situació similar. Creuen que la presència de porcs senglars enriqueix la diversitat de l'espai, però alerten que si creix el nombre d'exemplars, l'efecte acabaria sent perjudicial perquè podrien malmetre tot l'espai. Creuen que les bèsties provenen del Parc del Foix, a Castellet i la Gornal, a uns 15 quilòmetres.Els voluntaris que gestionen aquest espai natural de Cubelles van començar a sospitar de la presència de porcs senglars quan van veure diverses zones gratades bruscament sota els arbres i arbustos. Tot i que en un primer moment van creure que era un fet impensable, un veí de la zona els va confirmar que havia vist les bèsties passejant per la zona durant la nit. Segons aquest testimoni, es tracta d'un mascle, una femella, i una desena de cries. Així ho han pogut comprovar posteriorment els agents voluntaris, que lamenten les complicacions que tenen per poder fotografiar aquests animals.

Segons un dels agents, Juan Tamayo, els animals venen del Parc del Foix en busca de menjar. Creu que la seva presència no és perillosa perquè "surten de nit", i remarca que "el que és perillós és la gent" quan s'apropa a zones acordonades on l'accés està prohibit. Considera que els pocs senglars poden adaptar-se a l'entorn perquè tota la Desembocadura té una gran diversitat d'aus i plantes. Amb tot, en declaracions a l'ACN, matisa que la situació es podria complicar si, amb el pas del temps, creix el número d'exemplars que visiten l'espai i que podrien malmetre la flora que està protegida.

Tamayo també assegura que algun veí de la zona ha vist alguns exemplars de guineus apropant-se a l'espai natural. Si es confirma aquesta presència, l'entitat ecologista Fauna de Cubelles (que també vetlla per la conservació de la Desembocadura) tem que en puguin sortir perjudicades les espècies d'aus en època de reproducció, ja que les guineus se' poden menjar les cries. És en aquest sentit que Juan Tamayo reclama que l'Ajuntament inverteixi en més vigilància. Actualment, només hi ha seguretat els caps de setmana, i de forma continuada, n'hi ha tots els dies a partir del març fins el setembre. Mentre no s'ampliï la vigilància, els voluntaris seguiran controlant l'evolució de l'espai.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés