Actualizado 30/11/2015 18:42

Una desena de sondes mostregen la inundabilitat a l'Encanyissada per un control més eficaç del mosquit al Delta

El nou sistema de mesurament permet als tècnics del COPATE disposar d'informació a temps real per atacar les larves

ACN

Amposta.-Una desena de sondes, instal·lades a l'entorn de l'Encanyissada, al delta de l'Ebre, a Amposta, controlen els nivells d'inundació de les llacunes. Les sondes envien informació detallada i contínua del lloc on s'ubiquen, amb tecnologia mòbil GPRS, per satèl·lit. Es tracta d'unes dades fins ara impossibles d'aconseguir per la inaccessibilitat de l'Encanyissada. Aquest nou sistema de mesurament permetrà millorar el control i l'eficàcia de la lluita contra el mosquit al Delta perquè es pot actuar contra les larves més acuradament, un aspecte que ha destacat el president del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre (COPATE), Joan Castor Gonell, que ha recordat la gran afectació que el mosquit té en les poblacions deltaiques. El projecte ha estat finançat per la Diputació de Tarragona amb més de 17MIL euros.

El mirador de l'Encanyissada, a Amposta, ha estat el punt escollit per presentar el nou sistema de mesurament destinat a la millora del control del mosquit al delta de l'Ebre. El sistema funciona amb unes sondes de nivell que s'han col·locat en punts estratègics i inaccessibles, des d'on envien informació del grau d'inundació del terreny. Les sondes estan numerades i geolocalitzades i permeten "afinar" la informació sobre quina superfície concreta de terreny està inundada i, per tant, senyalar el possible desenvolupament de larves. Com ha explicat la biòloga del COPATE, Montse Macià, el mosquit més agressiu del Delta, el ochlerotatus caspius, posa els ous al fang però no es generen les larves fins que no s'inunda el terreny. "Costa prospectar cada focus on es desenvolupen les larves i gràcies a les sondes podem saber a quina distància i en quin estat estan. Si hi ha aigua, hi haurà larves i podrem actuar", ha explicat Macià. Aquesta actuació ràpida i més ajustada a les necessitats de cada moment evitaran els tractaments amb avioneta, la única actuació que es podia fer fins al moment. El sistema de mesurament també permet saber el nivell i la durada de la inundació i per aquest motiu aporten "més precisió a l'hora de delimitar les zones a tractar". Fins ara les dades es basaven en estimacions sobre les dades recollides en prospeccions a quatre punts de l'Encanyissada. Amb la col·laboració de Vodafone, l'empresa Netports SL ha estat l'encarregada d'aquest projecte amb un pressupost total de 17.546,27 euros, un cost que ha estat finançat per la Diputació de Tarragona. En la presentació la diputada de Medi Ambient de l'ens provincial. Imma Costa, ha destacat la importància de poder desenvolupar un projecte que buscava concretar-se des de fa més de 20 anys.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés