Publicado 16/01/2015 13:36

Desarticulada una xarxa que introduïa a Catalunya una mitjana de 80.000 euros mensuals falsificats

Els Mossos d'Esquadra han detingut fins a 30 persones i han escorcollat 13 domicilis en diferents municipis

Barcelona (ACN).-

La policia ha desarticulat una organització criminal que introduïa bitllets de 50 euros falsos d'altíssima qualitat, fabricats suposadament a Nàpols, a través de comerços en diferents poblacions catalanes, majoritàriament de l'àrea metropolitana. El BCE calcula que els primers bitllets d'aquesta sèrie van començar a circular el 2003, i a Catalunya es va detectar el febrer del 2014: la primavera següent va començar la primavera. Des d'aleshores, els Mossos d'Esquadra han detingut un total de 30 persones, entre les quals hi ha l'acusat d'un homicidi a Cabanes, Antonio Garcia Carbonell. Nou dels detinguts han entrat a presó mentre la resta estan en llibertat amb càrrecs.Els Mossos d'Esquadra han desarticulat una organització criminal que hauria introduït a Catalunya fins a 80.000 euros falsificats cada mes, en bitllets de 50 produïts suposadament al sud d'Itàlia, a Nàpols. La xarxa hauria actuat prioritàriament a l'àrea metropolitana i introduïa els bitllets en comerços fent compres. Així ho ha explicat l'intendent portaveu dels Mossos d'Esquadra, Xavier Porcuna, que ha destacat la bona tècnica utilitzada per fer els bitllets.

L'operació Polaris va detectar el primer bitllet, d'una sèrie que segons el Banc Central Europeu, circula des de 2003, el febrer de 2014 i arran de diferents i successives denúncies, a la primavera es va començar la investigació. Les indagacions van permetre identificar els líders de l'organització que vivien al barri de Nou Barris de Barcelona i van interceptar, paral·lelament, a Figueres, un correu humà provinent de Nàpols amb 60.000 euros falsificats en bitllets de 50 euros. A principis d'octubre, un altre correu humà va ser detingut a l'aeroport de Fiumicino amb 50.000 euros en bitllets de 50. I a finals d'octubre va ser una dels caps de l'organització qui es va localitzar a l'aeroport del Prat amb 37.500 euros en bitllets de 50.

Amb tots aquests moviments, la policia ha acabat detenint fins a 30 persones, entre ells els principals caps de la xarxa a Catalunya, i entrar en uns 13 domicilis de diferents municipis com Barcelona, Martorell, Sabadell, Santa Perpètua de la Mogoda, Montcada i Reixac, Tordera i Girona. 9 dels detinguts han entrat a presó i els altres estan en llibertat amb càrrecs.

Dóna la casualitat que un dels detinguts i empresonat és Antonio Garcia Carbonell, violador reincident acusat d'un homicidi a Cabanes el febrer de 2014. El cap de l'àrea central de delictes econòmics dels Mossos d'Esquadra, Antoni Mariscal, ha és una coincidència perquè 'no es resol l'homicidi per la nostra investigació'. Ha explicat que Garcia Carbonell se'l va detectar comprant tabac a un estant amb aquests bitllets falsos l'estiu passat, ja que consideren que era precisament passador de moneda i col·locador.

Tot apunta que la xarxa comprava els bitllets falsificats a Nàpols i en pagava 8 euros per cadascun. Per Mariscal, aquest preu és un 'indicador' que la falsificació està molt bon feta, ja que el marge és relativament petit, ja que si es posa a la venda per 40 euros no el compraria ningú. Els importadors d'aquesta moneda venien els bitllets a passadors intermediaris que pagaven 13 euros per cada paper. Finalment, aquests eren els col·locadors que a través de petites compres introduïen els bitllets en circuits comercials.

Porcuna ha recordat que la falsificació de moneda té una incidència molt alta a Europa i que l'alta qualitat també d'aquests bitllets fa que sigui molt difícil detectar-ne la falsedat a simple vista. Majoritàriament la producció prové del sud d'Itàlia i per això, no es descarten altres xarxes a altres països, o petites xarxes que hagin operat també a Catalunya. De moment, els Mossos consideren haver desarticulat dos grups d'aquestes xarxes amb centre a Martorell i Nou Barris a Barcelona.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés