Actualizado 15/06/2015 14:51

Dante titlla d'"error" copiar el "motlle" de BComú a Catalunya i avisa Forcades que no és moment de discutir lideratges

Agencia Catalana de Noticias
ACN

El cap de llista de Podem pel 27-S aposta per un Procés Constituent inclusiu que no té com a objectiu final la independència, sinó generar debat social

Barcelona (ACN).-

Albano Dante Fachin s'ha presentat públicament aquest dilluns després de ser designat candidat de Podem Catalunya pel 27-S. Ha donat a conèixer les línies de treball de la formació en què destaca l'obertura d'un Procés Constituent que, d'entrada, no té com a objectiu final la independència sinó esdevenir "una eina per generar un debat profund que creiem que ara mateix no existeix". Un procés que, assegura Machin "tothom hi està convidat i interpel·lat". En aquest sentit, ha valorat que ara no és el moment de discutir lideratges, responent al posicionament que ha fet aquest cap de setmana Teresa Forcades. "No pot ser una qüestió de despatxos a veure qui és més líder o menys líder", ha assenyalat.En una roda de premsa celebrada a la Nau Ivanow de Barcelona, Dante Fachin també ha valorat que seria un "error de partida" agafar el "motlle" de BComú i aplicar-lo directament a una hipotètica candidatura catalana per a les eleccions del 27-S. Insisteix en establir un debat previ de totes les forces que poden compartir sensibilitats socials. "Estem disposats a seure i buscar totes les alternatives que hi hagi sobre la taula", ha assenyalat.

"Hem de veure com es materialitza, i com es materialitza bé, com es materialitza de forma participativa, i com es materialitza temporalment. Tenim pressa: el calendari és el que és", ha comentat l'activista sobre una possible 'Catalunya en Comú', insistint que, d'entrada i sense consens previ "no es pot fer el mateix" que s'ha fet a la capital catalana. "Hem de començar i treballar-ho; si no es debatés, estaríem fent un pacte de despatxos o un invent", ha valorat el cap de llista de Podem.

D'aquesta manera la formació ha marcat distàncies davant la proposta que aquest diumenge va prosperar a l'Assemblea General de Procés Constituent, celebrada a Terrassa, que aposta per una aliança àmplia de partits de l'esquerra alternativa per concórrer al 27-S. Una proposta que va rebre el suport del 73% i que era la impulsada per Arcadi Oliveres i Teresa Forcades. L'altra opció, plantejada per un corrent més crític, era formar llista només amb la CUP.

Precisament, preguntat pels periodistes, el candidat de Podem ha donat el seu parer sobre el fet que la religiosa s'hagi posicionat per ser la cap de llista d'una hipotètica Catalunya en Comú. "No pot ser una qüestió de despatxos, de seguir a la Teresa Forcades, jo o a l'Herrera a veure qui és més líder o menys líder", ha valorat. "El meu objectiu no és ser el líder de res", ha afegit recordant que abans ha estat designat com a candidat de Podem en unes primàries. "Qualsevol que anteposi les seves ganes de liderar, crec jo que l'important és crear aquest projecte i donar respostes a unes necessitats", ha indicat.

Un Procés Constituent inclusiu

En resposta al "segrest" que Podem considera que han comès alguns partits polítics sobre el debat a Catalunya i que, segons el candidat al 27-S estan "tutelats tant per la dreta catalana de CiU i la dreta espanyola PP i C's", l'organització política proposa l'obertura d'un "procés constituent popular" que vagi més enllà dels interessos partidistes i que permeti "que la ciutadania debati i arribi a les seves conclusions".

En aquest sentit, Dante ha matisat que "no estem parlant d'un procés constituent que tingui com a objectiu la independència" sinó que "l'entenem com una eina per generar un debat profund". Un debat que no s'ha de limitar a "unionistes" i "independentistes" sinó que s'ha d'obrir i interpel·lar a la gran varietat de sensibilitats que té Catalunya, i que sovint s'ha volgut limitar a dues postures.

"Tampoc parlem d'un procés constituent que sigui declarat a Palaus o en sessions solemnes; s'ha de fer des de baix, sense messies", ha afegit Albano Dante Fachin que també ha subratllat que no s'ha de "donar l'esquena a aquesta realitat a Espanya", ja que es comparteixen elements comuns i mateixos objectius per assolir una millor democràcia, centrada en la millora de les condicions socials de la ciutadania.

El punt de partida per concebre aquest procés parteix de tres realitats que ha volgut exposar Podem. La primera, segons apunta Dante Fachin, és que "no hi ha cap canvi possible si depèn de CiU". La segona és trencar amb la lògica que tot es limita a "persones unionistes o independentistes ja que "aquestes etiquetes ofeguen l'enorme pluralitat de la ciutadania catalana", ha raonat. El tercer i últim és que "la societat catalana necessita urgentment un debat profund sobre el seu futur polític i social".

"No hi hagut cap canvi, ni millora substancial si mirem la realitat en els darrers 5 anys amb el Govern de Mas", ha dit, afegint que creu que el president català "ha demostrat que el seu objectiu és servir als grans interessos econòmics i financers tot i que s'ha embolicat amb l'estelada". "Les polítiques que defensen és la de l'Ibex 35: l'aposta de CiU per les multinacionals de la sanitat privada, les polítiques fiscals o els pactes constants amb el PP, que han estat el pa de cada dia" ha prosseguit. "Tot plegat, condimentat per una gestió plena d'irregularitats amb un Govern esquitxadíssim per casos de corrupció", ha conclòs Dante que durant anys ha encapçalat el projecte periodístic 'Cafè amb llet', publicació que va qüestionar la gestió de la sanitat pública catalana.

Mesures a partir del 28-S

Podem Catalunya ha anunciat, a més, que s'està treballant en un "pla de rescat" per els 100 primers dies de Govern a partir del 28 de setembre. Entre les primeres accions hi hauria una "auditoria ciutadana del deute" que consideren "imprescindible" per saber "què es deu, quant es deu, i a qui es deu". La segona mesura seria posar en marxa un altra auditoria per saber com la Generalitat "s'ha gastat els diners dels ciutadans" i de quina manera s'ha beneficiat la gran empresa. Finalment, Podem vol que a partir del 28 de setembre es puguin posar en marxa "totes les eines" per aturar mesures com el Tractat de Lliure Comerç els quals consideren "un dels més grans atacs contra la democràcia en el marc de la UE" i han defensat CiU, PP, PSOE i Ciutadans.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés