Actualizado 02/01/2015 08:13

En Dan i la Lua, dos personatges de conte que ajuden els infants a superar la mort dels pares

Agencia Catalana de Noticias
ACN

Es tracta de dos llibres il·lustrats que estan adreçats a nens a partir de 4 anys amb l'objectiu d'acompanyar-los en el procés de dol

Santpedor (ACN).-

Fa quatre anys en Xevi Victori va perdre la seva germana i va haver d'enfrontar-se a parlar de la mort d'una mare als seus tres nebots. Després de buscar diversos recursos per acompanyar el seu discurs, va adonar-se que "hi havia una mancança de llibres que parlessin de la mort d'un progenitor". D'aquí va néixer la idea d'elaborar un conte il·lustrat per explicar als infants la mort d'un pare o una mare. Amb l'ajut de tres persones més vinculades al tema del dol, ha publicat 'El camí de la Lua' i 'El camí d'en Dan', que ha sortit a la llum gràcies a una campanya de micromecenatge. El llibre se centra en les emocions que implica el procés de dol i vol ser un suport per a tutors, educadors i infants.En Xevi Victori, juntament amb la Neus Ballesteros, l'Ivan Tàpia i l'Ewa Stiko, acaben de publicar dos contes per parlar de la mort dels pares als infants. Es tracta d'El camí de la Lua' i 'El camí d'en Dan', dos contes il·lustrats que expliquen "un dels fets més dolorosos a la vida d'un nen, la mort del pare o de la mare". Segons ha relatat Ballesteros, els contes es vertebren a partir del "procés de dol i de les emocions que implica aquest procés" perquè "és el que trobàvem a faltar en la literatura infantil que parla del concepte de la pèrdua".

La trama dels contes s'estructura a partir d'un camí. "El camí té totes les característiques que també té el procés de dol: és únic, intransferible i íntim, ja que cadascú té el seu camí i, per a fer-lo, s'ha de caminar i ser actiu", ha detallat Ballesteros. Segons ella, "era interessar fer servir aquesta metàfora per dir que el procés de dol i les emocions no és una cosa que passa, sinó que és un camí que s'ha d'aprendre a fer i cadascú és responsable del seu". A partir d'aquesta idea, els autors van treballar amb la teoria de la pedagogia del dol i de la mort que diu que "el nen ha de tenir un espai per compartir i, sobretot, per naturalitzar les emocions que està vivint".

Un conte també per als adults

'El camí de la Lua' i 'El camí d'en Dan' són, sobretot, un conte per als adults. Així ho ha manifestat Neus Ballesteros, qui ha relatat que "l'adult és el referent que li dóna un guió a l'infant i li facilita de parlar-ne". "El nen pot estar vivint emocions, però si els adults no les comparteixen amb ell pot entendre que no està legitimat a sentir-les. En el moment que l'adult en parla, se li dóna permís a l'infant de viure allò que està vivint", ha expressat Ballesteros.

De fet, la coautora del llibre creu que els infants "no tenen cap problema per obrir-se i mostrar les seves emocions" i, en moltes ocasions, qui té el problema és l'adult. "El nen, si té l'espai adequat i un adult al costat que en parla i pregunta, difícilment es tancarà perquè té ganes de compartir", ha explicat Ballesteros. En canvi, ha dit, "si l'adult fa veure que no ha passat res i no s'expressa, el nen pensa que d'allò no se'n pot parlar i es pot sentir culpable de la situació".

Parlar de la mort sense embuts

En Xevi Victori creu que la societat d'avui dia "viu d'esquena a la mort i evita parlar-ne" i, segons ell, això és un problema. Altres societats, com les orientals, "parlen de la mort obertament i això fa que quan s'hi troben la manera d'afrontar-la és molt diferent". Per això, Victori ha apuntat que seria interessant que els seus contes poguessin treballar-se a l'aula independentment de si algun alumne ha perdut un progenitor perquè "haver-ne parlat prèviament, és la millor manera d'evitar un xoc emocional quan algú marxa".

De fet, l'il·lustrador i ideòleg dels contes considera que han estat "molt valents" perquè han posat la paraula "el pare o la mare s'ha mort" i també "no tornarà". Victori ha explicat que "hem volgut defugir una mica dels tòpics dels contes que parlen de la mort com una experiència extraterranal".

Il·lustracions simples però molt humanes

Els contes estan limitats a unes edats -a partir de quatre anys- i, per això, tant els missatges com les il·lustracions s'han adaptat a aquesta franja. Victori ha relatat que el seu objectiu era fer unes il·lustracions "simpàtiques, però sense caure en la il·lustració típica i tòpica". Per això, "vaig pensar en uns personatges que fossin molt humans, amb una expressió molt bàsica i, alhora, donant molta importància als colors". De fet, com passa en l'argument, el conte també segueix un camí cromàtic, que comença "amb un color desaturat, fins arribar a un color molt més saturat". Els noms dels personatges, en Dan i la Lua, també han estat triats volgudament, ja que "hem buscat dos noms que no fossin molt coneguts perquè així ens poden caure amb més simpatia", ha detallat Victori.

Distribució gratuïta

La campanya de micromecenatge realitzada a través de la pàgina de Verkami ha permès als impulsors del llibre editar-ne 2.000 exemplars. A més, els llibres també es poden descarregar gratuïtament a través de la seva pàgina web (danilua.cat). De fet, Victori ha explicat que la seva idea és que ningú pagui per aquests contes i els exemplars també es distribuiran de manera gratuïta als centres de dol de Catalunya i també als centres escolars que els hi demanin. Els impulsors de la iniciativa ja pensen fer-ne una edició en castellà i també adaptar els contes a altres franges d'edat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés