Actualizado 15/01/2015 16:19

La Corporació de Salut assegura que la majoria de "deficiències" detectades per la Sindicatura ja s'han resolt

Agencia Catalana de Noticias
ACN

Subratlla que l'informe "no posa en dubte" ni la gestió ni l'ús dels recursos públics del consorci

Girona (ACN).-

La Corporació de Salut del Maresme i la Selva assegura que la majoria de les "deficiències" que recull l'informe de la Sindicatura de Comptes ja s'han resolt. O bé durant el període analitzat (entre el 2009 i el 2011) o bé a posteriori. Entre d'altres, el consorci del qual en depenen els hospitals de Blanes i Calella diu que s'ha deixat enrere la manera de contractar alguns serveis, que s'ha reforçat el personal de l'àrea i que tots aquells pagaments a treballadors que es van fer sense retenció fiscal ja s'han regularitzat. Des de la Corporació de Salut, a més, també subratllen que l'informe de la Sindicatura "no posa en dubte" en cap moment ni la gestió ni l'ús dels recursos públics.La Corporació de Salut del Maresme i la Selva ha volgut sortir al pas de les irregularitats detectades per l'informe de la Sindicatura de Comptes. El document, fet per encàrrec del Parlament, analitzava els comptes del consorci entre els anys 2009 i 2011. L'organisme gestiona els hospitals comarcals de Blanes i de Calella, el sociosanitari de Lloret i alguns CAP de les dues comarques (com ara el de Tossa, el de Malgrat i el de Palafolls).

D'entrada, la corporació ja subratlla que, en cap moment, l'anàlisi de la Sindicatura "no posa en dubte" ni que s'hagi fet mala gestió ni que hi hagi hagut un mal ús dels recursos públics. El consorci admet que l'informe detecta "algunes deficiències", però també precisa que la majoria ja es van resoldre. O bé durant el mateix període analitzat, o bé a posteriori.

A partir d'aquí, la corporació entra en detall a explicar les correccions. D'entrada, se centra en els contractes informàtics, per valor de 2,12 MEUR, que es van fer sense seguir la normativa de contractació pública.

El consorci precisa que aquests serveis, que presta un soci tecnològic, van permetre dissenyar, engegar -i ara mantenir- tot el sistema que recull l'historial clínic digital dels pacients (i on hi figuren diagnòstics, tractaments, controls i seguiments). La Corporació de Salut explica que, després de detectar-se aquest "dèficit procedimental", l'any passat aquest es va "corregir substancialment".

Pel què fa a les altres mancances, de caire formal, en els processos de contractació, el consorci també hi ha posat solució. De fet, asseguren, ja al 2011 la Corporació de Salut va crear una unitat específica de contractació interna, que l'any passat es va reforçar amb més personal "per tal de mitigar aquests errors procedimentals".

Amb retenció fiscal

El comunicat emès per la Corporació de Salut del Maresme i la Selva també fa incís en aquells pagaments que es van fer sense aplicar retenció fiscal ni tampoc cotitzar a la Seguretat Social. En total, més de 170.000 euros.

D'aquesta quantitat, 46.150 corresponien a contractes puntuals de personal mèdic per poder atendre els serveis (guàrdies, urgències o increments d'activitat per llista d'espera, entre d'altres). Aquí, el consorci explica que, si bé l'any 2009 sí que hi va haver errors i no es va aplicar la retenció, automàticament després es va corregir (com recull l'informe de la Sindicatura).

Pel què fa als 124.336 euros restants, que sí que figuren al llarg dels tres anys, aquests diners es van pagar en concepte de despeses de representació a una dotzena de treballadors. Segons indica el consorci, corresponien a desplaçaments i dietes entre centres "a preu alçat", uns trajectes que el personal feia en vehicles particulars (la corporació gestiona catorze edificis en un radi aproximat de 40 quilòmetres). "L'any 2014 se n'ha finalitzat la regularització i aquests conceptes ja tenen l'aplicació de la retenció fiscal", concreta el comunicat.

Per últim, la Corporació de Salut també fa referència a les aportacions mensuals fetes a les comunitats religioses de l'Asil Hospital Sant Jaume de Blanes i a les Vedrunes de l'Hospital de Calella. Aquí, tot i que no precisa per què no es feien constar en cap document, el consorci sí que diu que aquestes aportacions es basen "en el suport en la coordinació del voluntariat i la pastoral multiconfessional que es facilita als pacients i residents dels centres".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés