Actualizado 21/05/2015 15:34

La Cooperativa de l'Aldea negocia amb més de 50 impositors que rebutgen adherir-se al conveni concursal

Agencia Catalana de Noticias
ACN

L'Associació d'Afectats, que suma 1,9 milions dels 6,2 del deute total, retreu la quitança i la inclusió de les possibles indemnitzacions dins del fons concursal

L'Aldea (ACN).-

La junta de la Cooperativa de l'Aldea continua negociant a contrarellotge amb l'Associació d'Afectats per la Secció de Crèdit perquè s'adhereixin al conveni que permeti evitar la liquidació de l'entitat. El grup format per uns 55 impositors rebutja, d'entrada, donar el seu suport al pla de viabilitat perquè, addueixen, estableix una quitança elevada, allarga molt el període de retorn i inclou dins de la massa concursal les possibles indemnitzacions vinculades al procediment judicial en marxa. L'entitat necessita el 65% del suport dels titulars del deute d'uns 6,2 milions d'euros abans del pròxim dia 27. Els impositors de l'Associació, que neguen voler la liquidació, sumen 1,9 milions.Els gestors de la Cooperativa mantenen reunions des de fa setmanes amb grups petits d'impositors per tractar-los de convèncer de les bondats del seu pla de liquiditat per salvar l'entitat. Consideren necessari un acord amb tots ells -els més de 300 estalviadors sumen uns 4,6 milions d'euros del deute total- per garantir el suport mínim del 65% i evitar haver de negociar amb altres creditors, com Bankia, imputada judicialment en el cas de la fallida.

Els ofereixen la possibilitat de retornar-los els diners que es van quedar bloquejats a la secció de crèdit a deu anys, amb una quitança superior al 50%, o bé, com a opció prioritària, capitalitzar el deute i retornar-lo en uns quinze anys, inclosos tres de carència un cop s'hagi pogut reprendre amb èxit l'activitat agrària. L'entitat va anunciar la setmana passada un acord de comercialització dels seus productes amb la cooperativa lleidatana de segon grau Actel Grup, sempre que acabi superant el conveni.

Però la idea no convenç en absolut els impositors de l'Associació d'Afectats, que s'han mostrat molt crítics en tot moment amb la gestió de l'actual junta sobre els plans futurs de viabilitat i, després de reunir-se, han decidit no adherir-s'hi. "A banda de la quitança i l'espera, diuen que les indemnitzacions en el procediment de responsabilitat civil s'haurien d'afegir a la massa concursal -és a dir, als recursos que la Cooperativa utilitzarà per tirar endavant i pagar el deute a tots els creditors-. No volem renunciar a les possibles indemnitzacions perquè, si ho fan així, ens haurem d'esperar igual per cobrar. Com no som productors, no ens hi volem adherir, perquè es perjudicial per als nostres interessos", assegura el president de l'Associació, Jordi Gas.

Els afectats recorden que van ser les seves reclamacions judicials -i no les de la Cooperativa, apunten- les que, finalment, podrien acabar reportant indemnitzacions, davant les possibles responsabilitats en el cas d'imputats com l'exgerent, Daniel Ferré, Bankia, l'empresa auditoria BDO o la mateixa Generalitat. "No estem en contra de la Cooperativa, ni volem la liquidació, però no ens podem arrossegar a un conveni que, a més de la quitança i l'espera, haguem de renunciar a les indemnitzacions que portem nosaltres per la via judicial", ha reblat. Recorda, a més, que la seva condició de socis no va ser mai consultada i que, en cap cas, ells tampoc són productors agraris. Per això, creu, haurien des ser aquests els encarregats d'efectuar noves aportacions de capital si volen continuar l'activitat.

Gas ha criticat també les "pressions casa per casa" de membres de la junta rectora per intentar forçar els impositors a adherir-s'hi. En aquest sentit, ha admès que no descarta que alguns dels membres de l'Associació acabi cedint en aquest sentit. De moment, existeixen contactes entre els advocats del grup crític i els de la junta de la Cooperativa per tornar-se a reunir durant els pròxims dies per continuar parlant i determinar si existeixen vies d'acostament.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés