Actualizado 21/04/2015 17:34

La Cooperativa de l'Aldea exigeix suport econòmic a la Generalitat per tancar el conveni amb els creditors

Agencia Catalana de Noticias
ACN

Els gestors de l'entitat, que presentaran dos propostes de viabilitat aquesta setmana, són partidaris de recapitalitzar el deute i allargar els pagaments durant més de quinze anys

L'Aldea (ACN).-

La Cooperativa de l'Aldea ha exigit a la Generalitat que materialitzi les seves promeses de suport fent efectius ajuts econòmics per garantir la viabilitat del conveni amb els creditors. Així ho ha traslladat la presidenta de l'entitat, Montserrat Llosa, al delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, tot recordant casos recents d'empreses i cooperatives catalanes en dificultats que han rebut injeccions de capital públic. L'entitat, amb 6,2 milions d'euros de deute, presentarà aquesta setmana dues propostes de conveni al jutjat Mercantil de Tarragona. Els gestors aposten per evitar quitances i recapitalitzar el deute, que allargaria el retorn dels diners més de quinze anys.Garantir la continuïtat de l'entitat i evitar la seva liquidació requerirà l'acord amb el 65% del capital que es deu, entre els quals, l'entitat financera Bankia, imputada pel jutjat de Tortosa que investiga la fallida, però també els més de 300 impositors que tenen entrampats 4,6 milions d'euros. Per a Llosa, que aquest dimarts al migdia s'ha reunit a Tortosa amb Pallarès, la implicació de la Generalitat resulta poc menys que fonamental per poder convèncer els creditors de la seva voluntat de continuar endavant i poder retornar els deutes. "Els números no són bons i necessitem ajuts", ha assegurat.

Fins aquest moment, assegura la presidenta, les declaracions d'intencions del Govern han estat favorables. Però no han passat d'aquí, amb el pretext que durant el procés de concurs de creditors no podia fer efectiu cap ajut directe a la Cooperativa sense infringir la llei. Superada aquesta fase, Llosa ha recordat a Pallarès l'exigència de la junta rectora de comptar amb aquest suport per evitar la liquidació. "És el moment que aquests ajuts i promeses es cristal·litzin. Cal que arribem a un acord sobre com ens pensen ajudar", ha explicat a la sortida de la trobada.

Recorda els set milions que va rebre la Cooperativa de l'Arboç l'any 2009, que va acabar sent absorbida per Cevipe, o la injecció "fabulosa" de capital per mantenir en marxa el complex turístic i d'esquí de Boí-Taüll, amb l'argument de preservar els llocs de treball. "També en tenim nosaltres. Molta gent depèn de l'agricultura i que la Cooperativa pugui tirar endavant. Reclamem al Govern el que ha fet amb Cevipe o Boí-Taüll. No hem de ser ciutadans de segona classe", ha etzibat.

Segons ha relatat, Pallrès té previst donar-los una resposta en tres dies. Més enllà de quantitats concretes, volen un compromís per presentar davant els creditors i impositors, que els tranquil·litzi i permeti aconseguir el seu suport. El pròxim dia 27 finalitza el termini perquè la junta rectora presenti les propostes de conveni que garanteixin la viabilitat de la seva activitat. Segons Llosa, entre dijous i divendres posaran ja sobre la taula del jutge del Mercantil de Tarragona dos plantejaments, que en cap dels casos baixarà de cinc anys. En aquest sentit, ha xifrat entre 500.000 i 600.000 euros anuals el nivell d'ingressos que hauria de permetre sortir del forat.

Les condicions i quitances per al retorn dependrà del temps que vulguin assumir els afectats, segons Llosa. Així, d'una banda, la Cooperativa planteja la possibilitat de fer front als pagaments de forma més breu però amb una quitança, que no ha volgut concretar, que haurien d'assumir els creditors. Però l'opció per la qual aposta la junta rectora de l'entitat passaria per no plantejar quitances, allargant aquest procés durant uns deu anys. Una operació que s'hauria de basar en la recapitalització del deute, que s'aniria retornant progressivament, passada aquesta dècada, al llarg de cinc anys i amb un període de carència de tres. "És la proposta que veiem més factible. És cert que es tardaran molts anys però no es perdrà cap diner, tothom cobrarà", ha subratllat.

En qualsevol dels casos, la realitat del terrabastall econòmic de la Cooperativa és força complexa: reconeix la presidenta que els resultats econòmics dels últims tres anys "no han estat gens favorables", concatenant-se l'ofec econòmic amb la manca de credibilitat i confiança per part de pagesos i clients. "Necessitem alguna cosa consistent", ha reiterat, tot anunciant contactes amb el grup fruiter lleidatà Actel, que hauria de permetre obrir l'accés a nous mercats que les verdures i hortalisses de l'Aldea ara no tenen, així com guanyar liquiditat agilitzant els pagaments i cobraments -Llosa recorda que els clients europeus paguen ara a 90 dies, fet que desmoralitza els productors-.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés