Publicado 11/01/2015 09:21

Condemnen un empresari d'Oristà a cinc mesos de presó per l'abocament de purins a la riera Gavarresa l'any 2010

Agencia Catalana de Noticias
ACN

El Grup de Defensa del Ter lamenta que sentències com aquesta siguin un "oasi" en el desert de la "permissivitat" per part de les administracions

Oristà (ACN).-

El jutjat penal número 1 de Manresa ha emès sentència contra un empresari d'Oristà que l'any 2010 va abocar purins a la riera Gavarresa (El Lluçanès - Osona). Segons la sentència, Josep Ramisa, propietari de la granja El Soler, va abocar entre 450.000 i 675.000 litres de purins al riu, per la qual cosa se'l condemna a cinc mesos de presó. El jutge també condemna Jaume Puigdesens, que llavors era l'encarregat de l'explotació, a una pena de tres mesos. A més, hauran de pagar una multa de 1.800 i 720 euros respectivament. Després de conèixer la sentència, el Grup de Defensa del Ter ha lamentat que condemnes com aquesta siguin un "oasi" en el desert de la "permissivitat" per part de les administracions.El Soler és una macrogranja situada al terme municipal d'Oristà, al Lluçanès, destinada bàsicament a la producció porcina. Té una capacitat de bestiar per a 1500 truges amb garrins fins al desalletament i més de 2.000 garrins. Aquest volum de bestiar generava una quantitat anual de nitrogen de poc més de 26.000 quilos (8.860 metres cúbic de purins).

Segons s'explica a la sentència a la qual ha tingut accés l'ACN, el propietari de la granja, Josep Ramisa, d'acord amb l'encarregat, Jaume Puigdecens, es van trobar amb què havia caigut una forta nevada a la zona i no havien pogut gestionar els purins de forma ordinària. Immediatament, els dies 11, 12 i 13 de març de 2010, els dos homes van decidir desfer-se d'una gran quantitat d'aquells purins emmagatzemats en unes basses de la granja, i dirigir-los cap al torrent del Magre, un afluent de la riera Gavarresa.

Van ser els Agents Rurals qui, aigües avall, a uns set quilòmetres, van detectar que la riera Gavarresa feia una forta olor de purins. Els agents van decidir investigar d'on provenien les espumes i les olors i van arribar fins a un punt de l'afluent del riu que estava molt a prop de les basses on el propietari de la granja tenia emmagatzemats els purins.

De les mostres que es van prendre, va resultar que els abocaments de purins realitzats pels dos acusats van produir una important i greu contaminació del torrent de Cal Magre, la qual cosa va impossibilitar el manteniment de la vida aquàtica en el curs fluvial. A més, també va desembocar en un risc de greu contaminació dels aqüífers per filtració així com dels cursos fluvials situats més avall, com el torrent d'Olost i la riera Gavarresa.

Malgrat que el jutge hagi condemnat els dos ramaders, com que les penes de presó no són superiors als dos anys, Josep Ramisa i Jaume Puigdesens no hauran d'anar a la garjola. El magistrat, doncs, els imposa una multa a mode de compensació que per Ramisa seran 3.000 euros, mentre que per a Puigdesens en seran 1.080.

Els ecologistes celebren la condemna però volen més controls

El Grup de Defensa del Ter (GDT) lamenta que sentències com aquesta siguin un "oasi" en el "desert" de la permissivitat per part de les administracions. Això, afegeixen, comporta que els aqüífers continuïn contaminats.

Els ecologistes denuncien que actituds com la dels dos ramaders tenen lloc en un context de concentració de la ramaderia porcina industrial, amb un excés de porcs - i de purins en conseqüència- que situa Osona al capdavant de les comarques amb excedent de purins. El GDT creu que el recent tancament de les plantes de purins encara ha posat més en evidència una situació que qualifiquen d'"insostenible" i que temen que es pugui "agreujar" en un futur.

Segons el GDT, la solució passa per la reducció de la cabana porcina (el nombre de porcs que pot tenir una granja) "fins a uns nivells d'equilibri amb el territori". A més, creuen que caldria donar suport a la diversificació de la pagesia i treballar per la conversió del sector a models que no siguin agressius amb el medi. El fruit, apunten, hauria de ser una pagesia "menys vulnerable, menys vinculada a la gran indústria i lligada al seu entorn".

Els ecologistes osonencs alaben la feina feta pels agents rurals, però demanen "més control sobre el territori i gent disposada a fer complir les lleis". A més, creuen que el fet que surtin sentències condemnatòries sobre aquells que cometen delictes sobre la gestió dels seus purins és una "bona notícia per la pagesia que s'esforça en fer-ho bé".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés